Serija "Squid Game" stekla je titulu Netflixova najuspješnijeg ostvarenja u vrlo kratkom roku nakon premijernog prikazivanja te je istodobno proslavila južnokorejski kolačić 'dalgonu' koji je postao pravi hit na internetu.
Riječ je o južnokorejskom slatkišu koji je u Netflixovoj seriji predstavljen kao jedan od smrtonosnih izazova, a istodobno je unaprijedio posao prodavača dalgona koji je za emisiju osigurao slatkiše.
Dalgona se u Južnoj Koreji do početka 2000-ih prodavala ispred škola i u dućanima s igračkama, a djeca su mogla dobiti i besplatan kolačić kad bi uspjela izvaditi središnji dio slatkiša iglom ili čačkalicom, a da se on pritom nije razlomio.
Igra se zove ‘ppopgi’, a u nešto žešćem obliku prikazana je u seriji “Squid Game”.
Dalgona se obično prodaje u različitim oblicima, no u seriji ih je četiri: trokut, krug, zvijezda i kišobran.
“Toliko sam čuo o dalgonskom izazovu od svojih tate i bake i uvijek sam bio znatiželjan. U prvome pokušaju nisam uspio i iznenadilo me u kolikoj su mjeri dalgone lomljive”, rekao je Lee You-hee, brucoš na sveučilištu u Seulu.
S obzirom na veliku popularnost serije gledatelji iz cijeloga svijeta objavljuju svoje pokušaje oblikovanja dalgone na platformi za razmjenu video zapisa TikTok i na ostalim društvenim medijima.
Na društvenim mrežama počeo se dijeliti i recept za pripravu ovih slatkiša.
No znalci kažu da dalgona zapravo uopće nije kolačić. Riječ je o južnokorejskoj poslastici gotovo u potpunosti napravljenoj od karameliziranog šećera.
Danas se dalgona često prodaje na ulici u nekim dijelovima Južne Koreje, poput Myeongdonga.
U seriji se dalgona koristi u tradicionalnoj igri u kojoj igrač mora razbiti vanjske rubove slatkiša, ali tako da se unutarnji dio održi.
Premda isprva zvuči jednostavno, slatkiši su vrlo lomljivi. Neuspjeh u seriji znači smrt za igrača.
Za sve zainteresirane za pripravu dalgona kod kuće, evo recepta:
Sastojci: četiri žlice šećera, žličica sode bikarbone i malo ulja za oblikovanje.
Priprava: Najprije se napravi karamel, tako što se u tavi na laganoj vatri rastopi šećer. Cijelo vrijeme šećer treba miješati drvenom žlicom. Kad se šećer potpuno rastopi i dobije zlatnu boju, treba ga maknuti s vatre i pritom pripaziti da ne dobije smeđu boju jer će poprimiti gorak okus. Potom se u šećer umiješa soda bikarbona. Smjesa se pritom zapjeni i poprimi svjetliju boju, a nakon toga se izlije na masni papir za pečenje kolača.
Pošto se slatkiš malo ohladi njegova se površina izravna na debljinu oko pola centimetra te se uz pomoć kalupa oblikuju željeni oblici.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!