Ptice selice žive brzo i ugibaju mlade

Znanost 08. pro 202009:15 > 09:20
Unsplash

Ptice selice i migratorne vrste sisavaca koje koriste puno energije za putovanja žive brzo i kratko, ustvrdili su znanstvenici. U studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications stručnjaci pišu da migratorne vrste životinja imaju kraći životni vijek od nemigratornih.

No kratak život kompenziraju time što imaju više potomaka u kraćem vremenu.

Analizirajući više od 700 vrsta ptica i 540 vrsta sisavaca, znanstvenici smatraju da se s evolucijske točke gledišta nijedna strategija ne može smatrati boljom od druge.

VEZANA VIJEST

“To su samo dva različita načina rješavanja životnih problema”, kazao je glavni autor studije Stuart Bearhop, profesor na britanskom sveučilištu Exeter.

“Jedan je način da živite brzo i kratko, a drugi je da živite sporo i ‘proizvodite’ manje potomaka, ali u duljem vremenskom okviru”, rekao je. U prirodi je to uravnoteženo tako da nijedna skupina, migratorna ili ne, nema prevlast.

“Životinja s kraćim životnim vijekom i više potomaka u osnovi proizvede istu količinu svojih ‘kopija’ kao i ona sa sporijom reprodukcijom na dulje vrijeme”, rekao je Bearhop.

Klimatske promjene

Migracije životinja zbivaju se na nebu, u vodi i u različitim kopnenim predijelima.

Klimatske promjene mogle bi više naštetiti migratornim vrstama jer se one moraju nositi s promjenama na više lokacija, a rezidentne samo na jednoj, rekao je Bearhop.

#related-news_0

Njihova putovanja do mrijestilišta, hranilišta ili gnjezdilišta i natrag odvijaju se u skladu s godišnjim dobima i ovise o predvidljivim vremenskim obrascima, vjetrovima ili strujama. No globalno zagrijavanje remeti te obrasce višim temperaturama, obilnijim padalinama i promjenama vegetacije.

Znanstvenici očekuju da će zbog toga vidjeti promjene u reproduktivnim stopama i stopama preživljavanja u nekih migratornih vrsta.

Veličina ptica je važna

Utvrdili su i da je veličina ptica važna. “Ptice selice i šišmiši imaju manja tijela od rezidentnih vrsta, dok su migratorni ‘hodači i plivači’, a to su svi sisavci osim šišmiša, veći”, kažu autori.

Jedino veliki hodači i plivači mogu pohraniti dovoljno energije za duga putovanja.

“Zato, primjerce ne postoje migratorne vrste miševa”, kaže Bearhop. “Jednostavno ne mogu fizički prijeći velika područja”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.