Vjetrovi su dio normalnog funkcioniranja organizma i u prosjeku se događaju 15 do 20 puta dnevno. Ipak, nekad su i rezultat nadutosti, koja je, pak, rezultat određenih životnih navika.
Kada je riječ o tome kako se razvija taj osjećaj nadutosti i plinova, on proizlazi iz dva uzroka, gutanjem zraka dok jedete, pijete, pušite ili žvačete žvakaću gumu ili od hrane, posebice one teško probavljive.
Prejedanje, dakako, pogoršava stvari. Crijevni plinovi se skupljaju kao rezultat probave i bakterijske fermentacije u debelom crijevu. Glavni plinovi su vodik, kisik, dušik, ugljični dioksid i metan. Vodikov sulfid i drugi plinovi koji sadrže sumpor uzrokuju većinu mirisa. Ali istraživanja pokazuju da samo oko 1% prdeža smrdi ili ima ikakav miris. Osim toga, većina plinova izlučuje se dok spavate.
Iako je puštanje vjetrova potpuno normalno i zdravo, a ponekad i nuspojava uobičajene hrane, ali prdenje i nadutost mogu biti simptomi nekog zdravstvenog problema poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS).
“Statistike pokazuju da do 80% pacijenata s IBS-om može patiti od stanja zvanog SIBO, što je skraćenica za prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu”, kaže dijetetičarka Samantha Hass.
“Može uzrokovati nadutost kada se prekomjerno narasla bakterija u vašim crijevima hrani neprobavljenim ugljikohidratima i proizvodi plinove. Potreban vam je jednostavan test vodika od vašeg liječnika kako biste postavili dijagnozu, a zatim antibiotici da biste je izliječili”, rekla je.
Ako imate jake nadutosti s drugim simptomima kao što su refluks, bolovi u trbuhu, zatvor, proljev, krvave stolice, mučnina i povraćanje ili gubitak težine, posjetite svog liječnika, savjetuje klinika Mayo.
Međutim, većinom se normalni napadi puštanja vjetrova mogu kontrolirati prilagođavanjem prehrane, a pomaže i znati što može biti okidač za pojavu pojačane potrebe za puštanjem vjetrova.
1. Mahunarke
“Grah i leća vjerojatno će potaknuti stvaranje plinova, osobito ako ih niste navikli jesti”, kaže nutricionistica Lisa R. Young.
Krivac? Neprobavljivi oligosaharid koji se zove rafinoza.
“Naša tijela nemaju enzim potreban za razgradnju rafinoze pa kad grah dospije u vaše debelo crijevo, dobre bakterije u njemu bujaju i fermentiraju što rezultira vjetrovima”, kaže Hass.
Ipak, postoje načini kako jesti grah i smanjiti mogućnost pojave vjetrova.
Prije kuhanja grah namočite preko noći kako biste smanjili količinu rafinoze. Hass predlaže i da grah kombinirate sa šalicom čaja od komorača za bolju probavu.
2. Kupusnjače
Mnoge namirnice koje su jako zdrave također mogu izazvati osjećaj nadutosti i vjetrova.
Tu su, između ostalog, brokula, cvjetača, kupus i prokulice. To povrće sadrži fitokemikaliju na bazi sumpora zvanu sulforafan kao i teško probavljivi šećer zvan rafinoza koji vaše crijevne bakterije fermentiraju i proizvode plinove.
3. Mliječni proizvodi
Šećer u mlijeku i siru naziva se laktoza. Neki ljudi koji nisu tolerantni na laktozu ne mogu u potpunosti probaviti šećer u mliječnim proizvodima, kaže nutricionistica Lauren Manaker.
Kada bakterije u debelom crijevu fermentiraju laktozu, proizvode se plinovi poput ugljičnog dioksida, vodika i metana, koji uzrokuju vjetrove i nadutost, prenosi Eat This.
Izbacivanje sira, mlijeka i jogurta iz prehrane jedno je od rješenja za osobe koje pate od netolerancije na laktozu. Oni koji žele uživati u mliječnim proizvodima, ali ne podnose laktozu, mogu probati mnoge dostupne mliječne proizvode bez laktoze.
4. Zobene pahuljice
Mnogi ljudi koji u svoj doručak uključe i zobenu kašu primijete da češće puštaju vjetrove. Naime, previše vlakana također može prouzročiti vjetrove. Crijevne bakterije proizvode plinove kao nusproizvod razgradnje vlakana.
“Često se možete osloboditi plinova polaganim uvođenjem hrane bogate vlaknima u svoju prehranu, pijenjem više tekućine dok to činite i vježbanjem”, kaže Young. “Ako počnete jesti hranu bogatu vlaknima – na primjer, dvostruko više nego što je preporučeno, ili oko 70 grama dnevno – vjerojatno ćete postati naduti”, dodala je.
5. Nedovoljno vlakana
Ljudi često misle da samo vlakna uzrokuju nadutost, ali nedostatak vlakana čak može dovesti do veće nadutosti i problema s vjetrovima, kaže Hass.
Kada jedete hranu s malo vlakana, loše crijevne bakterije mogu prenatrpati dobre bakterije što dovodi do nezdravog crijevnog mikrobioma.
“Dobre bakterije hrane se vlaknima pa kada jedete vlakna, gradite zdrava crijeva”, nastavlja Hass. “Polagano povećavajte unos vlakana dok ne dosegnete 35 grama vlakana dnevno ili više”, dodaje ona.
Dobri izvori uključuju bobičasto voće, lisnato povrće, leću, mekinje, cjelovite žitarice, orašaste plodove i sjemenke. Suplementi su još jedan način da dobijete više vlakana.
Uz to, Hass također preporučuje da pijete puno vode kada povećavate unos vlakana. Ako ne pijete dovoljno vode s vlaknima, možete dobiti zatvor, što pojačava stvaranje plinova i nadutost.
“Pijte tri litre vode i unosite 35 grama vlakana dnevno kako biste osigurali svakodnevno pražnjenje crijeva i ravniji trbuh”, kaže Hass.
6. Žvakaća guma
Jeste li primijetili da nakon žvakaće gume ili bombona bez šećera morate otkopčati hlače?
“Hrana bez šećera ili s niskim udjelom ugljikohidrata često sadrži šećerne alkohole jer ima manje kalorija i ugljikohidrata s istim okusom”, kaže Hass. “U prevelikim količinama, šećerni alkoholi uzrokuju nadutost, plinove, grčeve i proljev”, dodala je.
Možete ih izbjeći čitanjem etiketa s prehrambenim vrijednostima i obraćanjem pažnje na ksilitol, eritritol, glicerol, sorbitol, maltitol. Čak i žvakaća guma koja nije bez šećera može izazvati plinove jer neprestano gutate slinu i zrak.
Ako podrigivanje ne vrati taj zrak, on će putovati kroz cijeli crijevni sustav i izaći kao vjetar, rekao je Trygve Hausken, gastroenterolog i profesor na norveškom Sveučilištu Bergen.
Prebrzo jedenje može izazvati nadutost jer hranu u probavni trakt unosite u većim komadima, kaže Hass.
7. Gazirana pića
Gazirana pića također uzrokuju vjetrove i nadutost, rekla je Manaker.
Šejkovi i smoothieji nakon treninga također mogu stvarati plinove. Neki ljudi nisu tolerantni na protein iz sirutke. Ako osjetite tegobe nakon što ste popili proteinski shake, pokušajte s biljnim proteinskim prahom poput proteina graška, konoplje ili soje, predlaže Hass.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!