Nadutost u trudnoći: Uzrok, simptomi i koje namirnice biste trebale jesti?

Pexels

Trudnoća sa sobom nosi brojne promjene na tijelu i u organizmu. Mijenjaju se oblik tijela i prehrambene navike, a kod nekih trudnica se može pojaviti i nadutost.

Nadutost u trudnoći nije razlog za brigu, ali je vrlo neugodna pojava. Ovaj problem se može riješiti uz pomoć prave prehrane za nadutost u trudnoći.

Zašto dolazi do nadutosti u trudnoći?

Jedan od mogućih razloga je promjena u hormonima, posebice u porastu razine progesterona, zbog kojeg dolazi do opuštanja mišića maternice, mišića zaduženih za probavu te se usporava sama probava. Ovo može voditi do zatvora, a posljedica zatvora su nadutost i napuhnutost u trbuhu. Nadutost se pojavljuje u prvom tromjesečju, a s vremenom se može pogoršati te može biti najgore u početku 29. tjedna trudnoće.

Kako spriječiti pojavu nadutosti?

Kako bi se spriječila moguća pojava nadutosti važno je pripaziti na prehranu, ali i na tjelesnu aktivnost. Tako treba:

  • izbjegavati masnu i prženu hranu
  • izbjegavati kofein i alkohol
  • izbjegavati namirnice koje napuhuju kao što su: grah, leća, brokula
  • piti puno tekućine
  • jesti namirnice bogate vlaknima

Kako ublažiti nadutost u trudnoći?

Potrebno je poduzeti slične mjere kao i za sprječavanje nadutosti.

1. Piti puno tekućine

Potrebno je piti što više tekućine, posebno vode kako bi se hrana bolje probavila i kako ne bi došlo do zatvora. S druge strane, potrebno je izbjegavati piti voćne i gazirane sokove koji sadrže fruktozu i mogu dodatno utjecati na pojavu nadutosti.

2. Jesti manje obroke

Važno je jesti više manjih obroka kroz dan kako bi tijelo lakše probavilo hranu. Ovdje mogu pomoći i razni zdravi međuobroci kao što su voće ili orašasti plodovi.

3. Sporije žvakati

Kada se prebrzo jede, može doći do ulaska zraka u organizam, a to onda može izazvati nadutost. Umjesto toga, treba žvakati sporije i uživati u svakom zalogaju.

4. Smanjiti stres

Još jedan razlog pojave nadutosti u trudnoći su osjećaji stresa te anksioznosti. Ovo utječe na općenitu nervozu u tijelu te na nervozu u crijevima, a potom se mogu javiti razni probavni problemi, kao i nadutost. Potrebno je opustiti se i pronaći način kako se riješiti stresa te s vremenom isprobati razne tehnike disanja koje će opustiti tijelo i um.

5. Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost, makar u obliku hodanja, bi trebala svaki dan trajati barem 30 minuta. Ovime će se trudnice osjećati bolje, riješiti se stresa, ali i ubrzati probavu i samim time spriječiti nadutost.

Koje namirnice jesti kod nadutosti u trudnoći?

Kako bi se nadutost smanjila treba jesti određene namirnice koje će pozitivno utjecati na probavni sustav, a samim time s vremenom i ukloniti nadutost.

1. Vlakna

Hrana bogata vlaknima će riješiti problem nadutosti. Pokrenut će crijeva, a kako bi do toga došlo, važno je dnevno unijeti oko 25 do 30 grama vlakana. U hranu bogatu vlaknima spadaju cjelovite žitarice, borovnice, suhe šljive, banane, jabuke, bulgur, kvinoja, ječam te orašasti plodovi. Pomoći mogu i suplementi s vlaknima koja se uzimaju u dogovoru s liječnikom.

2. Probiotici i prebiotici

Od važnosti je i uzimanje probiotika te prebiotika koji su zapravo dobre bakterije koje uspostavljaju ravnotežu u crijevima i pospješuju probavu. Probiotici se nalaze u jogurtu, kefiru, sirevima, dok se prebiotici nalaze u luku, češnjaku, bananama i pšeničnom brašnu.

Kada kontaktirati liječnika?

Kada nadutost traje dulje od 30 minuta dnevno i praćena je bolovima ili kada zatvor, zajedno s nadutošću, traje tjedan dana potrebno je posjetiti liječnika i pitati za savjet.

Zaključak

Nadutost je normalna pojava u trudnoći, a može se pobijediti promjenom prehrambenih navika i uvođenjem tjelesne aktivnosti. Prehrana za nadutost u trudnoći treba sadržavati namirnice bogate vlaknima te probiotike i prebiotike. Jednako tako je važno izbjegavati određene namirnice i sokove. Kod ozbiljnijih problema je potrebno potražiti liječničku pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare