Bolovi u gornjem dijelu trbuha: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj problem?

Zdravlje 03. kol 202114:48 > 14:48
Pexels/ilustracija

Osjećaj neugode i boli u gornjem dijelu trbuha mogu izazvati različite gastroenterološke bolesti. Simptomi osim bola mogu biti žgaravica, nadutost, osjećaj težine nakon jela i mnogi drugi

Kod bolova u gornjem dijelu trbuha se može raditi o akutnim bolestima gornjeg dijela probavnog trakta koje se mogu rješavati lijekovima te promjenom prehrane i životnih navika.

Zašto osjećam bol u gornjem dijelu trbuha?

Bolovi u gornjem dijelu trbuha obično se osjećaju kao visceralna bol. Riječ je o boli koja potječe iz trbušnih organa, a koja se događa kod rastezanja i mišićne kontrakcije ili kod lokalnog nadražaja. Obično se radi o tupoj i neodređenoj boli koja nerijetko izaziva mučninu.

Pojava boli u gornjem dijelu trbuha potječe iz prednjeg crijeva, želuca, duodenuma, jetre i gušterače. Bol u gornjem dijelu abdomena može biti i oštra te presijecati, a nerijetko izazva povraćanje i osjećaj mučnine.

Osim bolova pojaviti se mogu i ovi simptomi:

nadutost

– osjećaj pečenja ili žgaravica

– osjećaj boli u grlu ili plućima

– težina nakon jela

– mučnina

– često podrigivanje

bolni grčevi u gornjem dijelu trbuha

Nerijetko se uz bolove u gornjem dijelu trbuha pojavljuje i pojačana osjetljivost nakon konzumiranja masnije hrane, svježeg povrća i voća, graha, jaja i luka.

Uzrok boli u gornjem dijelu abdomena

Razlog nastanka boli u gornjem dijelu trbuha obično su problemi s jetrom, žuči, bubrezima ili želucem.

Ukoliko se uz bolove pojavljuju simptomi poput vrućice, proljeva i povraćanja, moglo bi se raditi o bolesti navedenih organa.

Ako se bolovi pojavljuju na gornjem dijelu ili sredini trbuha, a simptomi boli se pojačavaju nakon jela i dolaze uz druge simptome poput mučnine ili osjećaja žgaravice, moglo bi se raditi o gastritisu. Uz navedeno se može pojaviti i povraćanje, a tada bi riječ mogla biti o upali gušterače, bolesti jetre ili gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti.

Kada se bolovi u gornjem dijelu trbuha pojavljuju odmah ispod prsne kosti, uzrok bi mogle, uz već navedeno, biti bolesti srca i dvanaesnika.

1. Neuroza želuca

Sindrom iritabilnog crijeva ili crijevna neuroza može izazvati bolove u gornjem dijelu trbuha koji se posebno osjećaju nakon jela, ali se rijetko mogu konkretno lokalizirati. Uz bolove pojavljuje se kiselina koja se može vraćati u jednjak, povraćanje koje ponekad pacijent izaziva namjerno kako bi se riješio napetosti i olakšao tegobe, česte glavobolje, nesanica, anksioznost i depresija.

Riječ je o funkcionalnom poremećaju organa gastrointestinalnog trakta, složenog odgovora tijela na stres. Uz fizičke manifestacije se s vremenom počinju doživljavati i psihološke.

Liječenje se provodi medicinskim uklanjanjem simptoma, ali i rješavanjem uzroka što je najčešće stres. Za liječenje je potrebna i psihoterapija, rehabilitacija te poboljšanje životnih navika koje obično dovode do stresa.

2. Upala žučnog mjehura i vodova

Kod akutnog kolangitisa se može pojaviti bol u desnom gornjem dijelu trbuha koja se širi u ramena i u desno rame. Bol se u ovom slučaju opisuje kao vrlo jaka, ali u epizodama s grčevima. Uz to su simptomi vrućica, žutica, mučnina i povraćanje žučnog sadržaja. Ako se radi o akutnoj upali žučnog mjehura, bol će biti rastuća poput sve jačih grčeva, a osjećat će se više u području jetre.

Radi se o akutnim bolestima koje se rješavaju lijekovima te operacijom.

3. Gastritis

Gastritis se može pojavljivati lagano uz slabije simptome koji s vremenom postaju sve teži i bolniji. Jedan od glavnih simptoma je bol u gornjem dijelu trbuha koja se pojavljuje u obliku grčeva te je češća i intenzivnija nakon hranjenja. Uz bol se osjeća težina u trbuhu, napetost i pojačana kiselost želuca koja se reflektira kroz žgaravicu. Moguć je i povrat želučanog sadržaja u jednjak. Uz bol u gornjem dijelu abdomena se pojavljuje osjećaj mučnine, slabosti nakon jela te smanjenog apetita.

Radi se o kroničnoj bolesti koju treba rješavati uz lijekove te intenzivnu promjenu prehrane i životnih navika poput prestanka pušenja cigareta, izbjegavanja masne hrane, gaziranih pića, puno kretanja i zdravih namirnica.

4. Ciroza jetre

Među bolestima koje izazivaju bol u gornjem dijelu trbuha je i jetrena ciroza. Osim boli, ovu kroničnu bolest karakteriziraju osjećaj napetosti i težina na području jetre, u početku na desnoj gornjoj strani trbuha, a kasnije i na ostatku trbuha. Uz bol u trbuhu pojavljuju se mučnina, čest nadražaj na povraćanje, gadljivost prema hrani, mršavljenje, edemi, krvarenja.

Riječ je o kroničnoj bolesti koja se liječi rješavajući uzroke bolesti, a najčešće se radi o prestanku konzumiranja alkohola. Potrebno je smanjiti količinu soli u prehrani.

5. Bolesti i rak gušterače

Bolovi u gornjem dijelu trbuha na području odmah ispod prsne kosti mogu ukazivati na bolest ili rak gušterače. U ovom slučaju se bol obično širi u lijevu stranu i prema iza u leđa.

Pojavljuje se uz simptome mučnine, povraćanja, ubrzanog mršavljenja, žutice i povišene tjelesne temperature. Bol se kod raka gušterače opisuje kao izrazito snažna iako nekad može sasvim izostati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar