Sunčanica kod djece: Uzrok, simptomi i kako se najbolje ovaj problem tretira?

Majka i dijete 04. svi 202215:59 0 komentara
Maciej Kopaniecki / Alamy / Alamy / Profimedia

Sunčanica je čest problem na ljeto kod odraslih, kao i kod djece. Događa se nakon predugog izlaganja suncu, za vrijeme kada je sunce najjače, a do nje dolazi zbog djelovanja topline na krvne žile.

Sunčanica kod djece se može razviti i zbog nedovoljnog unosa tekućine. Važno je pridržavati se upozorenja kako ne bi ni došlo do sunčanice, ali i odmah djelovati kod pojave prvih simptoma.

Zašto dolazi do sunčanice kod djece?

Tijelo se hladi samo kroz znojenje, ali kod velikih vrućina ili vlage ovaj sustav može zakazati i tijelo ne regulira temperaturu pa se počinje pregrijavati. Tjelesna temperatura u ovom slučaju doseže i 40°C.

vezana vijest

Sunčanica kod djece i dojenčadi se može vrlo lako pojaviti zbog njihove stalne aktivnosti na suncu i neuzimanja tekućine te prvenstveno zbog nedovoljno razvijenog sustava grijanja i hlađenja tijela.

Jednako tako, do sunčanice će doći i kada je dijete ostavljeno u zatvorenom vrućem automobilu dulje vremena u ljetnim mjesecima.

Simptomi sunčanice kod djece

Sunčanica kod djece se može prepoznati po nekoliko simptoma:

– jaka glavobolja

– slabost
vrtoglavica
– mučnina
– ubrzani otkucaji srca

– koža vruća i suha na dodir
– nesvjestica
– smanjeno znojenje
– problemi s orijentacijom

– napadaji

Simptomi se mogu pojaviti odmah, ali i nekoliko sati nakon izlaganja suncu.

Što napraviti kada dijete ima sunčanicu?

Kada se pojavi bilo koji simptom potrebno je dijete što prije udaljiti sa sunca u hlad, skinuti s njega odjeću te ga probati rashladiti hladnom (ne prehladnom) vodom stavljajući obloge. Ako je dijete svjesno i nije razvilo teže simptome, treba mu se polagano, na gutljaje, davati voda. Treba pratiti ponašanje djeteta te često mjeriti tjelesnu temperaturu, a tek kada se spusti ispod 38 stupnjeva možete prestati stavljati obloge.

Ako se simptomi ne povlače, a djetetu postaje sve gore, potrebno je pozvati hitnu pomoć što prije jer sunčanica za djecu može biti i smrtonosna.

Kako spriječiti sunčanicu kod djece?

Prije svega, važno je izbjegavati jako sunce te na suncu boraviti ili u ranim jutarnjim satima do 11:00 ili popodne od 17:00 sati. Jednako tako, dijete bi uvijek trebalo na glavi nositi šešir te piti dovoljno tekućine kroz dan, iako i nije žedno.

Osim toga, dijete bi trebalo nositi laganiju i svijetlu odjeću te koristiti kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. Jednako tako, djetetu treba objasniti kako dulji boravak na suncu nije dobar te ga povremeno namočiti vodom ili odvesti u hlad.

Zaključak

Sunčanica se kod djece može vrlo lako razviti, ali jednako tako se i može spriječiti u samo nekoliko koraka. Važno je reagirati kod pojave prvih simptoma te dijete odmah skloniti u hlad. Kod težih slučajeva će biti potrebno kontaktirati hitnu pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!