Uhićen zamjenik ukrajinskog ministra, sumnjiče ga da je primio mito

Izvor: AFP

Zamjenik ukrajinskog ministra infrastrukture Vasil Lozinski uhićen je zbog sumnje na to da je pronevjerio sredstva namijenjena obnovi oštećene infrastrukture u zemlji.

U ministarstvu obrane je pokrenuta interna revizija nakon što su mediji otkrili da je navodno potpisan ugovor s prenapuhanim cijenama.

“Kabinet ministara Ukrajine naređuje da se V.M. Lozinski razriješi dužnosti zamjenika ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine”, napisao je na Telegramu ukrajinski premijer Denis Šmigal.

Sumnjiče ga da je primio 400.000 dolara mita za sklapanje ugovora po prenapuhanim cijenama

Istraga koju je proveo Nacionalni ured za borbu protiv korupcije Ukrajine (NABU) otkrila je da su pronevjerena javna sredstva izdvojena za alternativne izvore energije tijekom zimskih mjeseci, javio je CNN. Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture potvrdilo je uhićenje Lozinskog na svojoj službenoj Facebook stranici.

Prema NABU-u, Lozinski je optužen i da je primio 400.000 dolara mita. Sumnjiče ga da je primio novac za omogućavanje potpisivanja ugovora za kupnju opreme i generatora po prenapuhanim cijenama.

Što je istraga pokazala?

NABU kaže da je prošlog ljeta oko 49 milijuna dolara dodijeljeno kako bi se stanovništvu osigurali alternativni izvori energije, topline i vode zimi zbog situacije uzrokovane uništenjem kritične infrastrukture.

“Istragom je utvrđeno da je niz dužnosnika središnje i regionalne izvršne vlasti odlučio pronevjeriti dio javnih sredstava. Kako bi to postigli, u tajnom su se dogovoru sa skupinom posrednika pobrinuli da se sklope ugovori o nabavi s unaprijed određenim poslovnim subjektima čija je cijena precijenjena za gotovo 7.6 milijuna dolara.

Provedeno je niz pretresa tijekom kojih je u uredu poduzetnika pronađeno i zaplijenjeno 920.000 ukrajinskih grivni i 38.700 dolara. Također, u noći je priveden jedan od članova organizirane kriminalne skupine koji je pokušavao prijeći državnu granicu i napustiti Ukrajinu”, objavio je NABU.
Problemi s korupcijom

Smjena je uslijedila u trenutku kada se Ukrajina suočava s nestašicom električne energije nakon ruskih napada na njezina energetska postrojenja usred zime.

Pronevjere su i dalje česte u Ukrajini, zemlji koju desetljećima muči korupcija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar