Haag pušta na slobodu vođu pobunjenih Srba Gorana Hadžića?

Regija 29. sij 201520:07 > 20:09
Izvor: ICTY

Nekadašnji vođa pobunjenih Srba na istoku Hrvatske i šef 'Republike Srpske Krajine' Goran Hadžić zatražio je od haškog suda da i njega pusti na privremenu slobodu iz istog razloga kao i Vojislava Šešelja kojeg je Haag nedavno pustio na slobodu.

Kako piše Dnevni avaz, Hadžić je zahtjev za puštanje podnio u četvrtak, ali sve informacije o njegovom zdravstvenom stanju u podnesku su zatamnjene jer se smatraju povjerljivima i privatnima. Ipak, u listopadu je Hadžić navodno pretrpio infarkt, a proces protiv njega od tada je u prekidu.

U hitnom zahtjevu Hadžićeva obrana traži da ga se smjesta pusti na privremenu slobodu radi liječenja jer za to nema uvjeta u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.

Po zahtjevu njegovih odvjetnika, Hadžić bi na privremenoj slobodi proveo barem četiri mjeseca. Precizirajući da je u četvrtak završen prvi dio liječenja, obrana navodi da je u sljedećim planiranim fazama tretmana neophodno da se pacijent što više odmara ‘što je nemoguće u pritvorskim uvjetima’.

“Hadžića često bude drugi pritvorenici, on nema određenog njegovatelja i nije mu pružena njega koja bi omogućila njegov oporavak… Zadržati Hadžića u pritvoru tijekom ove ključne faze njegova liječenja, uzimajući u obzir sve okolnosti, bilo bi nečovječno i lišilo bi ga najbolje prilike’, piše u zahtjevu, uz ocjenu da pritvor ‘nije primjereno mjesto za Hadžića u ovoj kritičnoj fazi”.

Obrana se poziva na odluke kojima je Tribunal privremeno oslobodio generale Momira Talića i Đorda Đukića zbog neizlječive bolesti. Obojica su umrla ubrzo po oslobađanju.

Obrana tvrdi da bi se Hadžić obvezao da se s privremene slobode poslije liječenja vrati na nastavak suđenja pred Tribunalom.

Raspravno vijeće nedavno je naložilo da Hadžića pregledaju dva nezavisna liječnika-specijalista i da suce obavijeste hoće li, kada i pod kojim uvjetima optuženi biti spreman za nastavak procesa. Vijeće, kojim predsjeda belgijski sudac Guy Delvoi, odluku o Hadžićevom zahtjevu donijet će ‘uskoro’.