BiH i Hrvatska jačaju suradnju u nadgledanju granice

Regija 10. ruj 201815:51 > 15:57
Izvor: Ilustracija

Granične policije Hrvatske i Bosne i Hercegovine dobro surađuju u sprječavanju ilegalnih migracija a bosanskohercegovačka strana spremna je angažirati sve svoje kapacitete kako bi se ti procesi kontrolirali.

VEZANA VIJEST

Nakon sastanka s hrvatskim veleposlanikom Ivanom Del Vechiom, ravnatelj Granične policije Zoran Galić pojasnio je kako GP BiH ulaže znatne napore kako bi se nadzor nad granicom obavljao što učinkovitije potvrdivši kako je zadovoljan dobrom suradnjom s hrvatskom policijom jer je time osigurano brzo i profesionalno reagiranje i postupak prema migrantima koji pokušavaju ilegalno prijeći granicu.

Prema podacima policijskih agencija u BiH, u tu je zemlju od početka godine iz pravca Srbije i Crne Gore ušlo nešto više od 13 tisuća ilegalnih migranata a svima njima cilj je nastavak puta preko Hrvatske ka zapadnoj Europi.

Zbog pojačanog priliva migranata još od listopada 2017. godine GP BiH postupa sukladno posebnom planu za izvanredno angažiranje policijskih službenika i opreme u pograničnim područjima izloženim pojačanom migracijskom pritisku.

“To podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava”, izjavio je Galić, dodavši da angažiranje policijskih službenika iz drugih policijskih agencija koji zajedno s policijskim službenicima GPBiH vrše nadzor granice predstavlja značajan korak u borbi protiv ilegalnih migracija.

Veleposlanik u Sarajevu Ivan Del Vechio prenio je Galiću spremnost hrvatske strane za nastavak obostrane suradnje i njezino poboljšanje.

Stoga je najavljena pojačana suradnja pri razmjeni informacija, sprečavanju ilegalnih migracija te u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.