"Ni jedna pritužba o nasilju nad migrantima nije utemeljena"

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u srijedu je ustvrdilo da ni jedna pritužba o nasilju nad migrantima koje su dobili od UNHCR-a do sada nije pokazala utemeljenom.

“Ministarstvo unutarnjih poslova kao partner UNHCR-a dobiva određeni broj pritužbi koje iskazuju migranti bez potvrđenog identiteta, bez točne lokacije i vremena događaja. Na sve zaprimljene pritužbe MUP je odgovorio, međutim, većina pritužbi se zbog nedostataka konkretnih podataka ne može provjeriti te se niti jedna pritužba do sada nije pokazala utemeljenom”, izvijestio je MUP.

U posljednjem izvješću UNHCR-a pod naslovom “Putovanja očajnika” navodi se, među ostalim, da je oko 2500 izbjeglica i migranata od početka godine vraćeno iz Hrvatske među kojima je za 1500 njih uskraćen pristup postupku azila, dok ih je 700 prijavilo nasilje i krađe.

U MUP-u ističu da se i u izvješću uz sporne navode „nalazi i riječ ‘navodno’, a koja ukazuje na nepotvrđenost sumnji.

“Naime, navedeno Izvješće kao izvor navodi članak Guardiana, a čije smo navode već nebrojeno puta odbacili i neprovjerljive informacije od isto tako nepoznatih migranata koji se, po vlastitom priznanju, ilegalno kreću preko granica većeg broja država.

S obzirom da je tijekom 2017. godine zaprimljeno 1887 namjera za međunarodnu zaštitu, a do kolovoza 2018. godine registrirano je 646 tražitelja međunarodne zaštite, ne možemo prihvatiti tvrdnju da ovo Ministarstvo sustavno uskraćuje pravo migrantima da podnesu zahtjev za međunarodnu zaštitu.

MUP i UNHCR imaju dobru suradnju po pitanju postupanja prema migrantima i međusobnog izvješćivanja o problematici. UNHCR sudjeluje u projektu Border monitoringa sa partnerom Hrvatskim pravnim centrom te kroz taj projekt ima mogućnost uvida u stanje postupanja na granici te kao rezultat toga projekta nismo imali konkretnih primjedbi na postupke”, ističu u MUP-u.

Izvještaj UNHCR-a za osobe koje neregularno prelaze put od Grčke i Bugarske preko Balkana pored Hrvatske uključuju još Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Mađarsku, Crnu Goru, Rumunjsku, Srbiju i Sloveniju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.