Ljubljana odbacuje navode Zagreba iz prosvjedne note

Regija 27. stu 201501:06 > 01:12
Podijeli:
Izvor: Tanjug/AP/Darko Bandić (ilustracija)

Slovenija je odbacila navode iz hrvatske prosvjedne note u kojoj se tvrdi da je Slovenija protupravno žicom zagradila prijelaze Trnovec-Središće ob Dravi i Prhovec-Godeninci (Kocijan) i tako dovela u pitanje i samo postojanje međudržavnog sporazuma koji omogućava promet lokalnog stanovništva na malograničnim prijelazima.

U odgovoru koji je prenijela agencija STA, slovensko ministarstvo unutrarnjih poslova navelo je da bodljikava žžičana ograda ne kršši međudržžavni sporazum o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) iz 1997. godine, kao i da bi Hrvatska, ako tako misli, to pitanje trebalala otvoriti pred mješovitom komisijom koja prati njegovo provođenje, za ššta je Slovenija također zainteresirana.

Ljubljana u odgovoru ponavlja ono što je već izjavila i nakon ranijih upozorenja da se ukloni žžica na mjestima gdje je Slovenija preššla međudržžavnu granicu. 

Tvrdi se, naime, da se tehničke barijere tog tipa postavljaju radi spriječavanja mogućeg preljevanja migrantskog vala zelenom granicom preko slovenske “schengenske granice”.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova uručilo je slovenskoj ambasadi u Hrvatskoj diplomatsku notu kojom se najošštrije prosvjeduje zbog slovenskog proturavnog zagrađivanja prijelaznih točaka Trnovec – Središće ob Dravi (ŠŠparovec) kao i Prhovec – Godeninci (Kocijan).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.