RH uputila Sloveniji diplomatsku notu zbog žice na granici

Vijesti 26. stu 201514:24 > 14:27
Tanjug/AP/Darko Bandić

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uručilo je u četvrtak slovenskom veleposlanstvu u RH diplomatsku notu kojom se najoštrije prosvjeduje protiv slovenskog protupravnog zagrađivanja prijelaznih točaka Trnovec - Središće ob Dravi (Šparovec) te Prhovec - Godeninci (Kocijan).

Zagrađivanjem dvije spomenute prijelazne točke Slovenija je prekršila Sporazum o pograničnom prometu i suradnji iz 1997. te dovodi u pitanje svrhu i opstojnost tog sporazuma koji već dugi niz godina jamči i omogućava nesmetani život i prelazak granice za stanovnike pograničnog područja s obje strane, priopćio je MVEP.

Slovenskoj strani upućen je zahtjev za uklanjanjem žice s navedenih prijelaznih točaka koje služe stanovnicima hrvatskog pograničnog područja za legitiman prelazak granice. Istovremeno ponovljen je i zahtjev za uklanjanjem bodljikave žice s državnog područja Republike Hrvatske istaknut u prijašnjim prosvjednim notama.

Dvostruka mjerila

U razgovoru sa slovenskim otpravnikom poslova istaknuto je da Hrvatska u postupanju slovenske strane jasno vidi dvostruka mjerila jer je Slovenija zapriječila dvije prijelazne točke kojima se koriste hrvatski državljani, dok su prijelazna mjesta kojima se koriste slovenski i hrvatski državljani ostala otvorena.

Navedeno postupanje slovenske strane dovodi u pitanje opstojnost Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji čija je svrha da stanovništvu pograničnog područja, neovisno o tome je li riječ o slovenskim ili hrvatskim državljanima, osigura jednak tretman i omogući nesmetan život i prelazak granice za svakodnevne potrebe, ističu u MVEP-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.