Klubovi iz Manchestera dominiraju po potrošnji

Nogomet 11. kol 201615:18 > 15:20
REUTERS

Engleski prvoligaši Manchester United i Manchester City dominiraju u ljetnom prijelaznom roku i na ta dva kluba otpada gotovo polovica novca potrošenog na pojačanja u cijeloj premier League, rezultati su istraživanja koje je objavio Spreadex u četvrtak.

Ova dva kluba iz Manchestera su zajedno u pojačanja investirala 322 milijuna funti, što je više od 40 posto od ukupnih 794 milijuna funti potrošenih u Premier League od svibnja.

Manchester United je platio Juventusu rekordnih 89 milijuna funti (105 milijuna eura) za Francuza Paula Pogbu, dok je City za 55 milijuna eura kupio engleskog braniča Stonesa od Evertona.

Osim toga Manchester City je doveo još Ilkaya Gundogana, Nolita, Leroya Sanea, a United Henrikha Mkhitaryana i Erica Baillyja i za sva su pojačanja oba kluba potrošila više od 40 posto svog godišnjeg prihoda,.

Potrošačka moć manchesterskih klubova samo ističe dominaciju ‘velike šestorke’ koju čine Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, City i United koji su od svibnja potrošili 529 miijuna funti od svibnja, što je dvostruko više od svih ostalih klubova u Premier League, tvrdi Spreadex.

Potrošeni iznos “velike šestorke” još više umanjuje prosječnu potrošnju od 23 milijuna funti po klubu u ligi i činjenicu da su samo četiri kluba zaradila od transfera do sada ovo ljeto,

Southampton, koji je prodao Sadia Manea Liverpoolu za 34 milijuna funti, Graziana Pellea Shandong Lunengu za 13 milijuna funti i Victora Wanyama Tottenhamu za 11 milijuna funti ostvario je najveću neto zaradu i to od 40 milijuna funti. Preostala tri engleska kluba koja su zaradila do sada u prijelaznom roku su Everton, Swansea City i Hull City.