UEFA sumnja na regularnost pet utakmica Premijer lige BiH

Nogomet 08. svi 201509:45 > 09:47
Izvor: REUTERS

Europska nogometna asocijacija (UEFA) sumnja da je pet utakmica odigranih u posljednje tri godine u Bosni i Hercegovini namješteno, od kojih jedna iz ove sezone Premijer lige, što su potvrdili i u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH.

“Prije svega želim istaknuti da UEFA ne vodi istragu o pet utakmica, već nas je obavijestila o mogućim utakmicama koje su sumnjivog karaktera, što je daleko od toga da su one neregularne”, istakao je Elmir Pilav, direktor Sektora za natjecanje i upravljanje događajima, dodavši:  

“UEFA ima sistem koji prati sve utakmice svih prvih i drugih stupnjeva natjecanja 54 nacionalne asocijacije i u slučaju određenih sumnjivih pokazatelja, prije svega statističkih kretanja na kladionicama, obavještava nacionalne asocijacije da sprovedu istragu u vezi sa mogućom manipulacijom rezultatima na tim utakmicama. Imamo organe koji istražuju slučajeve. Neki su završeni, neki su u završnoj fazi. Savez je dovoljno sposoban i jak da sprovede kvalitetan postupak. Imamo tužioce koji u tim slučajevima reagiraju i ukoliko se dogodi da postoje određene vrste dokaza da se radi o namještenim utakmicama prosljeđuju slučaj Disciplinskoj komisiji na postupanje”.

Istraga o “namještanju utakmica” u završnoj fazi

Za dvije utakmice u N/FS BiH završili su istrage, dok istražuju još tri na zahtjev UEFA.

“U istragama koje su završene nije bilo materijalnih dokaza da je bilo manipulacije rezultatima. Ove koje nisu ne bih komentarirao”, kazao je Pilav.  

Nije htio odgovoriti ni koje su dvije utakmice bile pod istragom, a na koncu su okarakterisane regularnima.  

“Ne mogu vam zaista reći koje su to utakmice”, bio je jasan Pilav.  

Komitet za natjecanje, Komitet za stadione i sigurnost i Sektor za natjecanje i upravljanje događajima Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) održao je  juče sastanak po više aspekata natjecanja. Kako kaže Pilav, posebna pažnja bila je posvećena sigurnosti na stadionima u posljednjih pet kola Premijer lige.

“Komitet je cijeneći sve okolnosti donio odluku da se, ipak, ukine zabrana odlaska gostujućih navijača, jer je nogomet igra koja se igra radi navijača, s tim da će svi organi saveza iz kola u kolo budno pratiti situaciju i na osnovu toga donijeti odgovarajuće odluke. Apelirali smo na sve klubove da poduzmu maksimalne mjere u organizaciji, kako ne bi došlo do nemilih događanja”, pričao je Pilav, koji je pozvao i navijače na fer i sportsko ponašanje na stadionima:  

“Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu prije svega radi publike, pa koristim ovu priliku i da apeliram na navijače da na fer i korektan način pomognu ostvarivanju sportskih ciljeva, te da svojim eventualno negativnim ponašanjem ne bi ugrozili sportske ciljeve svojih klubova”.

Premijer liga BiH je rezultatski najzanimljivije nacionalno prvenstvi 54 državna prvenstva pod okriljem UEFA-e.

“Očekuje se dodatni iskorak sa smanjenjem Premijer lige BiH na 12 klubova od sezone 2016/17. Točno je da je ove sezone naša liga najneizvjesnija i najzanimljivija kako u borbi za opstanak, tako i borbi za prvaka. I sam Savez, koji rukovodi takmičenjem, prije svega Izvršni odbor, komiteti, do nas iz administracije, daje značajan doprinos da liga bude interesantna, da se sve odvija na regularan i sportski način, da se rezultati dobijaju na zelenom terenu”, kaže Pilav, priznavši da u Premijer ligi BiH ima još problema, prije svih na planu infrastrukture:

“U nekoliko zadnjih godina značajno smo unaprijedili sve segmente takmičenja, počevši od suđenja, pronalaska sponzora lige, investiranja značajnih sredstava u razvoj infrastrukture, koja, ipak, nije na zadovoljavajućem nivou. No, cijenimo da je Savez podnio niz pozitivnih koraka ka unaprjeđenju kvaliteta natjecanja, a svakako će odluka o smanjenju lige doprinjeti većoj kvaliteti i čak zanimljivijem natjecanjem nego je danas”.

Iduće sezone dodatne mjere o regularnosti

Mnogi se nogometni stručnjaci i simpatizeri u BiH pribojavaju da bi u narednoj sezoni, u kojoj će zbog reforme natjecanja Premijer ligu napustiti šest klubova, moglo biti brojnih problema, dok ima i onih koji sumnjaju u regularnost narednog prvenstva.  

“Naredne godine ispast će šest klubova što znači da će biti teško i dugo natjecanje. Poduzet ćemo sve mjere kako bi ono bilo regularno. Izvršni odbor, i na kraju krajeva i Skupština N/FS BiH prilikom skraćenja lige obavezali su organe koji rukovode natjecanjem da iznađu dodatne mjere da se na dodatne načine pokuša osigurati regularnost. To ne znači da do sada nije bilo regularno, nego da se posveti maksimalna pažnja organa i pojedinaca kako bi naredno prvenstvo bilo privedeno na regularan način i isključivo da se sportski odluči ko će ostati u Premijer ligi BiH”, naglasio je Pilav.