Novo ime u istrazi napada u Bruxellesu – Naim al Hamed

Svijet 28. ožu 201609:19 > 09:20
Izvor: BFMTV / YouTube

U istrazi oko napada u Parizu i Bruxellesu pojavilo se novo ime - Naim al Hamed, javlja CNN.

Radi se o 28-godišnjem Sirijcu čija fotografija navodno kruži između francuskih istražitelja i Europskih sigurnosnih agencija, a opisan je kao vrlo opasan i vjerojatno naoružan. CNN javlja da se sumnja da je upravo on imao jednu od ključnih uloga u napadima.

CNN piše kako nije potvrđeno radi li se o muškarcu odjevenom u svjetlu odjeću, kojeg su nadzorne kamere snimile na belgijskom aerodromu i koji je tamo ostavio torbu s eksplozivom. I francuski Le Monde javlja da je njegov DNK pronađen u stanu u kojem je pronađen Salah Abdeslam, ali ta informacija još nije potvrđena.

Vjeruje se da je Hamed stigao zajedno s izbjeglicama iz Sirije krajem rujna prošle godine. Le Monde piše da je u Europu došao nekoliko tjedana prije druge dvojice pariških napadača. Prema izvoru iz policije, Hamed je evidentiran u Schengenskom informacijskom sustavu 10. ožujka i vozio je crni Audi A3. Prije napada bio je evidentiran u izbjegličkom centru u Ulmu.

CNN piše da, iako još nema službene potvrde o njegovoj umiješanosti u terorističke napade u Parizu i Bruxellesu, on je u ovom trenutku jedna od najtraženijih osoba u Europi, prenosi Index. Europske sigurnosne agencije traže najmanje osmoricu osumnjičenih za koje se smatra da su pomagali u izvođenju terorističkih napada na Bruxelles i Pariz, objavio je u svom nedjeljnom broju njemački Die Welt.

Pozivajući se na sigurnosne izvore list navodi kako se vjeruje da se osumnjičeni, od kojih su većina francuski i belgijski državljani, nalaze ili u Siriji ili u bijegu diljem Europe.

Die Welt navodi kako su osumnjičeni bili u kontaktu s Abdelhamidom Abaudom, za kojeg se pretpostavlja da je bio glavni izvođač napada na Pariz i kojega je 18. studenoga ubila francuska policija, te Salahom Abdeslamom, glavnim preživjelim osumnjičenikom za pariške napade, koji je uhićen u Bruxellesu ranije ovog mjeseca.

Ured njemačke federalne kriminalne policije (BKA) uključen je u potragu, navodi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.