Haški sud prekinuo suđenje Hadžiću na neodređeno vrijeme

Svijet 05. tra 201616:08 > 16:09
Izvor: ICTY

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na neodređeno je vrijeme prekinuo sudski proces za ratne zločine protiv nekadašnjeg političkog vođe hrvatskih Srba Gorana Hadžića, koji je prošle godine zbog tumora na mozgu u terminalnoj fazi privremeno pušten na slobodu.

“Raspravno vijeće Haškog suda smatra da Goran Hadžić nije u stanju pojavljivati se pred sudom i prekida sudski proces na neodređeno vrijeme”, stoji u odluci sudaca koja je u utorak objavljena na internetskim stranicama ICTY-ja.

S obzirom na dijagnozu neoperabilnog tumora na mozgu u terminalnoj fazi, pedesetsedmogodišnji Goran Hadžić je u travnju 2015. privremeno pušten na slobodu. Vratio se u kući u Srbiju i ne boravi ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

Bivši predsjednik samozvane republike srpske krajine, Hadžić je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj.

Tereti ga se po 4 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata te za niz drugih zločina.

Uhićen je u srpnju 2011. na Fruškoj gori i izručen Haškom sudu. Ondje se pri prvome pojavljivanju pred sudom izjasnio da nije kriv.

Suđenje protiv njega započelo je 16. listopada 2012., a tužiteljstvo je 9. travnja prošle godine završilo s iznošenjem dokaza. Izvođenje dokaza obrane počelo je u srpnju.

Pacijent u Hadžićevu stanu prosječno preživi 17 mjeseci, a između 65 i 75 posto pacijenata umire u roku od dvije godine od postavljanja dijagnoze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.