Rusija na godinu dana odgađa završetak "Putinova mosta"

Svijet 14. tra 201607:04 > 07:05
AFP / KAYHAN OZER

Rusija je za godinu dana pomakla rok za završetak nekoliko milijarda dolara vrijednog mosta koji bi rusko kopno povezao s anektiranim poluotokom Krimom, uz obrazloženje da se plan mora izmijeniti uzimajući u obzir težinu vlakova koji bi preko njega prelazili.

Kremlj smatra most vitalnim za integraciju Krima koji je Rusija otela Ukrajini 2014. Predsjednik Vladimir Putin nazvao ga je povijesnim projektom. Dugačak 19 kilometara, cestovni i željeznički most bio bi najduži koji je Rusija ikad izgradila i najduži kombinirani most u Europi.

Izgradnja cestovnog dijela odvija se prema planu, ali rok za dovršetak željezničkog segmenta pomaknut je za godinu dana, što će tvrtki u vlasništvu Putinovog bivšeg partnera u judu koji nema iskustva u gradnji mostova, dati više vremena za dovršetak projekta vrijednog 3.2 milijarde dolara.

Odgoda ukazuje na velike logističke, financijske i političke izazove s kojima se Kremlj susreće u pokušajima da gospodarski oživi Krim, u vrijeme kada se ne može osloniti na znanje i iskustvo zapadnih stručnjaka zbog sankcija nametnutih Rusiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.