Britanski osumnjičenici pomogli Abriniju u napadima

Svijet 29. tra 201615:32 > 15:35
Izvor: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Londonski sud optužio je u petak britanskog te belgijskog državljanina jer su svotom od 3000 funta pomogli Mohamedu Abriniju da sudjeluje u terorističkim napadima u Parizu i Bruxellesu, objavilo je državno odvjetništvo.

Mohammed Ali Ahmed, 26-godišnji Britanac, te Zakaria Boufassil, 26-godišnji Belgijac, uhićeni su 15. travnja u okviru istrage koju vodi policija West Midlandsa za borbu s terorizmom. Optuženi su jer su predali 3000 funta u gotovini Abriniju iako su imali “razloga vjerovati da će on tu svotu upotrijebiti u terorističke svrhe”, objavila je policija.

Dvojica optuženih u petak su se pojavila na sudu s 29-godišnjom Soumayom Boufassil koju optužnica tereti da je zajedno s Ahmedom prikupljala novac za “terorističke napade ili za pomoć osobama da izvedu takve napade”.

Belgijsko-marokanski državljanin Mohamed Abrini (31), uhićen je 9. travnja zbog upletenosti u napade na Bruxelles i Pariz. Abrini je priznao je da je on bio čovjek sa šeširom snimljen nadzornim kamerama u zračnoj luci Zaventem s dvojicom samoubojica koji su se raznijeli 22. ožujka u Bruxellesu pri čemu su ubijene 32 osobe.

Optužnica tereti Abrinija da je bio logističar napada u Parizu 13. studenoga u kojima je ubijeno 130 ljudi. Abrini je snimljen u društvu terorista Salaha Abdeslama večer uoči pariških napada na benzinskoj postaji Oise na sjeveru Pariza.

Zakaria Boufassil optužen je da je “sklopio sporazum 7. srpnja 2015. ili ranije” s Mohammedom Alijem Ahmedom čime je “novac ili druga imovina” data na raspolaganje Abriniju. Uz ovih troje optuženika, optužen je i Fazal Sajjad Younis Khan (40) za neovlašteno posjedovanje suzavca. Oslobođen je uz jamčevinu i 13. svibnja se treba pojaviti na sudu u Birminghamu. Uz jamčevinu je pušten i pedesetdevetogodišnjak, “uz stroge uvjete”, a istraga se nastavlja, rekla je policija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.