EK najavila niz mjera pomoći Italiji oko izbjegličke krize

Svijet 04. srp 201717:38 > 17:40
N1

Europska komisija u srijedu je najavila novi niz mjera koje bi članice Europske unije, europske agencije i Italija trebali poduzeti u rješavanju izbjegličke krize na Sredozemnom moru.

“Situacija u Italiji jako je ozbiljna i pozivi te države na solidarnost su u potpunosti opravdani”, rekao je u utorak u Strasbourgu prvi potpredsjednik i povjerenik Europske komisije Frans Timmermans, dodavši kako svi u Europi moraju učiniti što mogu kako bi smanjili pritisak na tu državu, odnosno samo ispuniti ono što je ranije dogovoreno.

“Problem migracija neće nestati sutra, ni za godinu dana, ni za deset godina. Trebamo pronaći način da se s njime nosimo”, istaknuo je Timmermans na konferenciji za tisak u Europskom parlamentu.

Komisija planira osnažiti kapacitete libijskih vlasti kroz 46 milijuna eura vrijedan projekt kojeg će razviti u suradnji s Italijom, podržati stvaranje agencije za spašavanje na moru i centra za koordinaciju u Libiji, te izdvojiti dodatnih 35 milijuna eura za pomoć Italiji.

U planu je i novi ciklus premještaja izbjeglica koji kreće u srijedu u suradnji s UNHCR-om, posebice iz Libije, Egipta, Nigera, Etiopije i Sudana, kao i jačanje južne libijske granice u suradnji s državama G5 Sahela – Mauritanijom, Malijem, Burkinom Faso, Nigerom i Čadom.

“Velik broj migranata koji stižu u Italiju ne zadovoljavaju uvjete za dobivanje azila”, otkrio je Timmermans, zbog čega smatra da je potreban sveobuhvatan plan kako bi se oni zadržali u svojim zemljama. One kojima je odbijen azil potrebno je što prije vratiti u njihove domovine kako bi se omogućila pomoć onim izbjeglicama koji zbog životne opasnosti stvarno trebaju novi dom, istaknuo je povjerenik.

Komisija od europskih država traži veća izdvajanja za europsko-afričku zakladu i ubrzavanje pregovora o reformi Dublinskog sporazuma.

U isto vrijeme radit će se na osiguravanju vraćanja migranata u njihove domovine, posebice iz Italije od koje se traži da što prije implementira takozvani zakon Minniti, nazvan po talijanskom ministru unutarnjih poslova, koji uključuje stvaranje dodatnih hotspot kapaciteta, povećanje perioda maksimalnog zadržavanja migranata u skladu s europskim zakonima i ubrzanje procesiranja zaprimljenih zahtjeva za azilom.

Predložene mjere bit će tema neformalnog susreta ministara unutarnjih poslova EU-a koji se u četvrtak sastaju u Tallinnu.

Dok europski zastupnici na plenarnoj sjednici i povjerenici pozivaju na solidarnost među članicama, dpa prenosi podatke Međunarodne organizacije za migracije koja tvrdi da je u Italiju prošlog tjedna stiglo više od 12 tisuća migranata, zbog čega je austrijski ministar obrane Hans Peter Doskozil najavio da se tamošnje vlasti pripremaju za strogu kontrolu granice sa svojim južnim susjedom.

Vojska je sprema u roku od 72 sata poslati 750 vojnika da pomognu policiji na granici, rekao je Doskozil u razgovoru za Kronen Zeitung.

“Očekujem da će se to dogoditi vrlo brzo”, poručio je ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.