Koalicija koju vodi SAD sukobila se s Assadovim pristašama

Svijet 08. velj 201822:22 > 22:24
Izvor: Ilustracija

Koalicija koju predvode Sjedinjene Države i njeni lokalni saveznici u Siriji tijekom noći su topništvom i iz zraka napali sirijske provladine snage kako bi odbacile "neizazvani napad" blizu Eufrata, priopćila je koalicija u četvrtak.

Incident je pokazao potencijal za nastavak i produbljivanje sukoba na naftom bogatom istoku Sirije, gdje od SAD-a podržani savez Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i kurdskih i arapskih milicija nakon ofenzive protiv Islamske države nadzire veća područja.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad, kojega podržavaju Rusija i šijitske milicije koje uživaju podršku Irana, rekao je da želi vratiti svaki pedalj Sirije.

Provladine snage “vjerojatno su nastojale zauzeti naftna polja u Khushamu” zapadno od Eufrata u pokrajini Deir al-Zor, rekao je jedan dužnosnik SAD-a pod uvjetom da ostane neimenovan.

Napad je izvelo 500 vojnika uz podršku topništva, tenkova, višecjevnih raketnih bacača i minobacača, ali su koalicija i njeni saveznici ubili njih više od stotinu, rekao je dužnosnik.

Sirijska državna televizija je izvijestila da je koalicija u bombardiranju provladinih snaga “ranila i ubila desetke”. No zapovjednik vojnog saveza koji podržava Assada osporio je te navode rekavši da su ubijena sedmorica pripadnika provladinih snaga a 27 ranjeno.

Glasnogovornica Pentagona, objašnjavajući snažan odgovor koalicije na konferenciji za tisak, je naglasila da su napadi koalicije bili isključivo obrambeni. Washington nije tražio sukob sa sirijskim snagama, rekla je.

“Ne tražimo sukob s režimom”, rekla je White.

Koalicija je rekla da se napad dogodio oko osam kilometara “istočno crte primirja na rijeci Eufrat u Khushamu”.

Koalicija je obavijestila ruske dužnosnike o nazočnosti snaga SDF-a, rekao je dužnosnik SAD-a.

“Dužnosnici koalicije održavali su redovnu komunikaciju s ruskom stranom prije, tijekom i nakon spriječenog napada neprijatelja”, rekao je dužnosnik.

U pismu Ujedinjenim narodima sirijsko ministarstvo vanjskih poslova napad je opisalo kao “ratni zločin” i zatražilo raspuštanje koalicije, izvijestila je sirijska državna novinska agencija SANA. “Zahtijevamo da međunarodna zajednica osudi ovaj pokolj i koaliciju proglasi odgovornom za njega”.

Rusko ministarstvo obrane je reklo da su provladine milicije uključene u izgred bile u izviđanju i da njihove aktivnosti nisu prethodno dogovorene s Rusijom.

Niti jedan američki vojnik nije ubijen ili ranjen u incidentu, rekao je dužnosnik SAD-a. Određeni broj vojnika SAD-a bio je s pripadnicima SDF-a, čiji je glavni stožer u pokrajini Deir al-Zor bio meta napada.

Nouri Mahmoud, glasnogovornik najsnažnije komponente SDF-a, kurdske milicije YPG, sukob je opisao kao “čarke” i rekao da se svaka strana vratila na svoje početne položaje.

“Sumnjamo da su sirijske prorežimske snage pokušale zauzeti područje koje je SDF oslobodio od Islamske države u rujnu 2017.”, rekao je dužnosnik SAD-a.

Koalicija je u email poruci ustvrdila da su provladine snage počele neprijateljstva topničkom vatrom nakon jačanja snaga tijekom proteklog tjedna.

Izvjestitelj sirijske državne televizije Ikhbariya rekao je da su skupine koje je bombardirala koalicija “lokalni ljudi koji se bore protiv Islamske države i SDF-a”.

Ruska agencija Interfax prenijela je ocjenu ministarstva obrane da je incident pokazao da cilj SAD-a u Siriji nije borba protiv Islamske države nego “zaposjedanje i zadržavanje gospodarskih resursa”, očito misleći na naftno polje Khusham.

Ruski izaslanik u UN-u rekao je da je napad “za žaljenje” te da će to pitanje postaviti na sastanku Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata posvećenoj humanitarnom stanju u Siriji.

“To je za žaljenje, postavit ćemo to pitanje i pitati ih što se dogodilo”, rekao je novinarima ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia.

On je rekao da ne vjeruje da je kada se napad dogodio na tom području bilo Rusa.