Madagaskar: Vrhovni sud proglasio Rajoelinu predsjednikom nakon spornih izbora

Svijet 09. sij 201907:20 > 07:22
Izvor: Mamyrael / AFP

Vrhovni sud Madagaskara u utorak je proglasio bivšeg čelnika Andryja Rajoelinu pobjednikom na izborima za novog predsjednika te afričke otočne države, odbacivši optužbe predsjedničkog protukandidata o izbornoj prijevari.

Predsjednik Visokog ustavnog suda Jean Eric Rakotoarisoa potvrdio je službene podatke državnog izbornog povjerenstva prema kojima je Rajoelina na izborima održanim u prosincu 2018. osvojio 55,66 posto glasova, a njegov protukandidat Marc Ravalomanana 44,34 posto glasova.

“Pobjeda ne pripada samo meni – ona pripada malgaškome narodu”, izjavio je 44-godišnji biznismen Rajoelina obraćajući se pristašama u stožeru svoje stranke.

Rajoelina je pučem 2009. zbacio s vlasti “Mljekara” Ravalomananu (69), vlasnika mljekarskog biznisa. Europska unija tadašnju je smjenu vlasti na Madagaskaru proglasila državnim udarom a Washington je ocijenio nedemokratskom.

I Rajoelina i Ravalomanana najavili su da će prihvatiti ishod demokratskih izbora. Međutim, nakon glasovanja 19. prosinca, Ravalomananin je izborni tim zatražio od suda poništavanje rezultata, priloživši više od 200 pritužbi na glasovanje i prebrojavanje glasačkih listića.

Promatrači Europske unije izjavili su da je glasovanje proteklo mirno, te kako nisu uočene nikakve posebne nepravilnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.