Ključni čelnici ove godine ne dolaze u Davos

Svijet 16. sij 201909:07 > 09:20
Podijeli:
Izvor: (ilustracija)

Ovogodišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu bit će usredotočen na dugoročne globalne probleme poput klimatskih promjena, najavili su organizatori uoči skupa koji će se održati idućeg tjedna a na kojem neće biti ključnih svjetskih vođa uključenih u trenutne krize.

Čelnici SAD-a, Francuske, Rusije i Kine neće biti među 3200 sudionika koji će raspravljati o pitanjima kao što su napetosti između Washingtona i Pekinga, te onih s Moskvom i zapadnim vojnim saveznicima.

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je dolazak u Davos zbog blokade vlade oko izgradnje zida na granici sa Meksikom, dok njegov francuski kolega Emmanuel Macron ima posla s prosvjedima “žutih prsluka”. 

Međutim, summit poslovnih čelnika i političara u švicarskim Alpama okupit će predstavnike preko 100 zemalja, među kojima njemačku kancelarku Angelu Merkel, japanskog premijera Shinza Abea, predsjednika Izraela Benjamina Netanyahua, i afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija.

“Ako pogledate uokolo, vidjet ćete da su svi zaokupljeni upravljanjem krizama”, rekao je osnivač WEF-a Klaus Schwab novinarima u sjedištu organizacije nedaleko od Ženeve. “U Davosu želimo dugoročan pogled na to”.

Davos bi trebao biti mjesto gdje se čelnici bave širim pitanjima, naglasio je Schwab, poput budućih učinaka sadašnje digitalne revolucije koji su sažeti u temu sadržaj ovogodišnjeg sastanka: “Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne svjetske arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije”.

Ovogodišnji sastanak WEF-a u Davosu održava se od 22. do 25. siječnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram