Predsjednica njemačkih socijaldemokrata dala ostavku, ne isključuju se izbori

Svijet 02. lip 201911:00 > 11:02
TOBIAS SCHWARZ / AFP

Predsjednica Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Andrea Nahles priopćila je u nedjelju kako daje ostavku na mjesto predsjednice stranke i predsjednice zastupničkog kluba SPD-a u Bundestagu.

“Ovim potezom želim otvoriti mogućnost otvaranja procesa popunjavanja te dvije funkcije novim kadrovima“, stoji u pismu kojim se Nahles obratila stranci.

Nahles se na čelu SPD-a nalazi od travnja 2018. a zastupničkog kluba od rujna 2017.

Nakon gubitaka važnih izbora u saveznoj pokrajini/gradu Bremenu prošle nedjelje te lošeg ishoda na izborima za Europski parlament unutar SPD-a se ponovno rasplamsala žestoka rasprava o čelništvu stranke.

Nahles se nalazila na čelu frakcije koja je htjela novi ulazak u koaliciju s demokršćanima a otpor protivnika tzv. „velike koalicije“ u socijaldemokratskim redovima nije prestao te se posljednjih dana intenzivirao.

„Rasprave unutar zastupničkog kluba i unutar stranke posljednjih dana su mi pokazali da podrške stranke, koja je potrebna za obavljanje te dvije funkcije, više ne postoji“, obrazložila je Nahles svoju odluku.

SPD od izbora za Bundestag 2017. i najlošijih poslijeratnih rezultata proživljava vrhunac krize koji je započeo za vrijeme dok je socijaldemokratski kancelar Gerhard Schroeder socijalnim reformama promijenio tradicionalni socijalni profil stranke.

Analitičari procjenjuju da bi ostavka Nahles mogla pokrenuti proces ponovnog preispitivanja ulaska SPD-a u koaliciju što bi na kraju moglo rezultirati izlaskom socijaldemokrata iz vlade i novim izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram