Rusi nisu krivi za pad poljskog predsjedničkog aviona

Svijet 09. tra 201516:29
Izvor: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Ruski kontrolori letenja nisu odgovorni za zrakoplovnu nesreću u kojoj je na području Rusije 2010. poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski, izvijestili su u četvrtak ruski istražitelji, a konačno izvješće bit će uskoro dovršeno.

Informacija je objavljena dva tjedna nakon što je Varšava najavila optužnice protiv dvojice ruskih kontrolora letenja.

U nesreći koja se dogodila 10. travnja 2010. poginuli su predsjednik Kaczynski, njegova supruga i još 94 osobe, među kojima visoki vojni i politički dužnosnici.

“Istražno povjerenstvo nema nikakva razloga govoriti o odgovornosti, ni minimalnoj, kontrolora letenja za nesreću. Oni su u potpunosti poštovali instrukcije i pravila civilnog zračnog prometa”, stoji u priopćenju povjerenstva.

Prije dva tjedna poljsko vojno tužiteljstvo izvijestilo je da su, po njihovoj ocjeni, glavni krivci za nesreću piloti, a najavili su i podizanje optužnice protiv dvojice ruskih kontrolora letenja koji su joj pridonijeli.

Poljski predsjednik 10. travnja 2010. putovao je na komemoraciju pokolja u Katinu, blizu Smolenska, gdje je tajna policija Sovjetskog Saveza 1940. pobila tisuće poljskih časnika koje je u Drugome svjetskom ratu zarobila Crvena armija.

Olupina Tupoljeva 154 još uvijek se nalazi u Smolensku, a Moskva je odbija vratiti, uz objašnjenje da istraga još nije dovršena.

Usprkos traženju Varšave, Moskva i dalje odbija vratiti olupinu Tupoljeva 154, tvrdeći da istraga nije gotova.