Schaeuble: Demokršćani mogu vladati i sami, čak i ako SDP izađe iz Vlade

Svijet 08. srp 201915:00 > 15:05
Izvor: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Predsjednik Bundestaga i političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Wolfgang Schaeuble smatra da bi demokršćanska Unija CDU/CSU trebala nastaviti s radom vlade čak i ako iz nje iziđe manji partner Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD).

„Ako SPD nakon internih rasprava napusti koalicijsku vladu i prije kraja izbornog razdoblja, Unija bi trebala sama ostati na vlasti s manjinskom vladom“, rekao je Wolfgang Schaeuble u razgovoru za dnevnik Bild od ponedjeljka.

Dugogodišnji član predsjedništva CDU-a je tzv. veliku koaliciju između demokršćana i socijaldemokrata označio kao nepodobnom za trajno rješenje.

„Velike koalicije bi trebale biti iznimka a ne pravilo. A mi smo od 2005. dosad imali 10 godina velike koalicije. Mislim da je to previše“, zaključio je Schaeuble.

Povod za najnovije svađe unutar vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije je protivljenje SPD-a nominaciji ministrice obrane i političarke CDU-a Ursule von der Leyen za novu predsjednicu Europske komisije.

SPD je najavio da će njegovi zastupnici u Europskom parlamentu glasovati protiv imenovanja Von der Leyen novom predsjednicom europskog izvršnog tijela.

“Šesnaest SPD-ovih zastupnika u parlamentu EU-a glasovat će protiv Von der Leyen“, rekao je član predsjedništva SPD-a Ralf Stegner.

SPD svom koalicijskom partneru CDU-u predbacuje netransparentnost prilikom odabira kandidatkinje i ignoriranje principa „spitzenkandidata Predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer je najavila da će, ukoliko SPD-ovi zastupnici ne glasaju za Von der Leyen, to značiti „veliko opterećenje“ za vladajuću koaliciju.

Slično se izrazio i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder koje je SPD upozorio da ne čini „sljedeću tešku grešku“.

SPD nakon izbora za Europski parlament bilježi najniže vrijednosti podrške birača.

Njemački socijaldemokrati se već nekoliko godina nalaze u krizi, a snažno su podijeljeni oko daljnjeg rada u vladi kancelarke Angele Merkel.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram