Pompeo nastoji uvjeriti Izrael da je američki fokus na Iranu

Svijet 18. lis 201912:30 > 12:31
MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Američki državni tajnik Mike Pompeo naglasio je američko-izraelske napore u borbi protiv Irana u pregovorima s premijerom Benjaminom Netanyahuom u petak, u očitom pokušaju da se ublaži zabrinutost Izraela kako bi Teheran mogao iskoristiti američko vojno povlačenje iz Sirije.

Pompeo i Netanyahu sastali su se u Jeruzalemu nekoliko sati nakon što se Turska dogovorila sa SAD-om da prekine ofenzivu na kurdske snage u Siriji.

Turska je počela napad na kurdsku miliciju YPG u Siriji prošli tjedan nakon što je predsjednik Donald Trump povukao američki kontingent stvorivši novu frontu u sirijskom osmogodišnjem ratu.

Izrael sirijske Kurde, nekad američke saveznike, vidi kao protutežu islamističkoj pobuni u sjevernoj Siriji. Također postoji zabrinutost da bi dugogodišnji neprijatelj Iran ili lokalni saveznici mogli ispuniti vakuum nastao nakon povlačenja SAD-a.

Kurdi su odgovorili na američko povlačenje pozivom snagama sirijske vlade, uz podršku Moskve i Teherana, u gradove u pograničnom području.

Pompeo je rekao da je s Netanyahuom razgovarao o “svim naporima koje smo poduzeli da potisnemo prijetnju Islamske Republike Irana, ne samo za Izrael nego i za cijelu regiju i svijet”.

“Podijelili smo stavove o tome kako zajedno možemo osigurati stabilnost na Bliskom istoku i kako ćemo nastaviti zajedničku borbu protiv svih izazova s kojima se svijet suočava ovdje na Bliskom istoku”, rekao je Pompeo novinarima s Netanyahuom na svojoj strani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram