Republikanci traže javna svjedočenja Huntera Bidena i zviždača

Svijet 09. stu 201923:24 > 23:25
Izvor: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Republikanci su u subotu zatražili pozivanje na svjedočenje sina bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena i zviždača zbog čija je žalba pokrenuta istraga o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa, na javnim saslušanjima sljedećeg tjedna.

Demokrati koji imaju većinu u Zastupničkom domu će vjerojatno odbiti pojavljivanje Huntera Bidena i neidentificiranog zviždača na otvorenim saslušanjima koja počinju u srijedu.

Devin Nunes, republikanac iz Odbora za obavještajnu službu, uvrstio je Bidena i zviždača na popis predloženih svjedoka koji je poslao predsjedniku Odbora, demokratu Adamu Schiffu, objavili su brojni internetski portali.

U poslanom pismu, Nunes navodi da demokrati provode “sramotni proces opoziva” kojim su naštetili Trumpu. Nunes je također optužio Schiffa za izmišljanje dokaza kako bi se “ocrnio” telefonski poziv Trumpa i Zelenskijeg koji je u središtu istrage.

Trumpa demokrati optužuju da je u telefonskom pozivu 25. srpnja izvršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskijeg da istraži Bidene što Trump i Zelenskij niječu.

Joe Biden je vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke koji prijeti ponovnom izboru Trumpa na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Dok je Biden bio američki potpredsjednik, njegov sin Hunter sjedio je u upravi Burisme, ukrajinske energetske tvrtke.

Biden je po vlastitom priznanju dok je bio potpredsjednik i glavni čovjek za Ukrajinu ucijenio američkom pomoći tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je istraživao korupciju u Burismi u čijem je upravnom odboru bio Hunter Biden primajući 50.000 dolara mjesečno, mada nije ništa znao ni o Ukrajini ni o energiji.

U pritužbi zviždača navodi se da je Trump iskoristio poziv zbog osobne političke koristi.

Trump i republikanci odbacuju optužbe.

Ako Zastupnički dom zatraži opoziv Trumpa, Senat koji kontroliraju republikanci trebat će provesti suđenje Trumpu.

Nunes dodaje da bi se Trumpu “trebala pružiti prilika da se suoči sa svojim tužiteljima”.

Schiff će vjerojatno odbaciti zahtjeve za javnim saslušanjima Huntera, zviždača i drugih svjedoka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram