Xi ponudio pomoć Trumpu u borbi protiv koronavirusa

Svijet 27. ožu 202017:27 > 17:28
JU PENG / XINHUA / AFP

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je u petak američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da će imati kinesku potporu u borbi protiv koronavirusa, dok je istovremeno Wuhan, kineski grad iz kojeg je krenula epidemija, otvoren za promet.

SAD ima najviše oboljelih na svijetu s blizu 85.000 infekcija. Bolnice u New Yorku i New Orleansu bore se s valom pacijenata.

U Wuhan, koji je dva mjeseca bio posve blokiran, od petka ujutro može se ponovno ući, no ne i izaći.

Pokrajina Hubei, čiji je Wuhan glavni grad, ukinula je u srijedu prometna ograničenja za sva mjesta osim za Wuhan iz kojeg će ljudi moći izlaziti od 8. travnja.

Xieva potpora SAD-u koju je prenio u telefonskom razgovoru s Trumpom dolazi u vrijeme verbalnog rata između Pekinga i Washingtona o različitim pitanjima, uključujući epidemiju koronavirusa.

Trump i drugi američki dužnosnici optužili su Kinu za netransparentnost, a Trump je često koronavirus nazivao “kineskim virusom” naljutivši Peking.

VEZANE VIJESTI

Xi je Trumpu ponovio da je Kina bila otvorena i transparentna u vezi epidemije, pokazuje transkript dijela razgovora koji je objavilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Trump je na Twitteru naveo da je s Xijem vrlo detaljno razgovarao o epidemiji.

“Kina je puno toga prošla i ima velika saznanja o virusu”, rekao je Trump.”Blisko surađujemo. Jako to cijenimo”, dodao je.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da očekuje da SAD, sa 17.099 novih slučajeva i 281 umrlim u posljednja 24 sata, postane novo žarište epidemije

 Situaciju s koronavirusom u svijetu uživo pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.