Merkel: Pomoć gospodarstvu zbog koronakrize povezati sa zaštitom klime

Svijet 28. tra 202018:01 > 18:03
John MACDOUGALL / AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se u utorak za to da se prilikom podjele pomoći gospodarstvu zbog štete nastale tijekom koronakrize prednost dade ekološkim projektima i tako poveže s borbom protiv klimatskih promjena.

„Pred nama je naporna rasprava o podjeli pomoći. Uz to, važnije je da prilikom definiranja paketa za pomoć gospodarskom rastu na umu uvijek imamo zaštitu klime“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u sklopu tzv. Petersberškog klimatskog dijaloga, međunarodne konferencije koja služi kao priprema za godišnje klimatske konferencije Ujedinjenih naroda. Ovaj neformalni sastanak prvi se put održao putem videokonferencije.

Njemačka kancelarka je naglasila potrebu investiranja u projekte obnovljivih izvora energije te stvaranja financijskog okvira za takve projekte.

„Nama treba financijsko tržište koje bi na raspolaganje dalo povoljan kapital za investicije koje idu u smjeru zaštite klime“, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je unatoč koronakrizi branila cilj Europske komisije o smanjenju stakleničkih plinova na 55 posto do 2030.

„Zaštita klime i dalje ostaje središnji međunarodni izazov. I zato je i dalje naša zadaća ostvariti klimatski sporazum iz Pariza“, poručila je Merkel.

Ona se založila i za načelo naplate količina ugljikovog dioksida, kakvo je dogovoreno u Njemačkoj, i na međunarodnoj razini.

I glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, koji je također preko video linka sudjelovao u radu ove konferencije, smatra kako bi ponovno pokretanje gospodarstva nakon koronakrize trebalo iskoristiti za novi početak u smjeru zaštite klime.

„Novi početak bi mogao rezultirati zdravijim i otpornijim svijetom za sve nas“, rekao je Guterres.

Na ovogodišnjem dvodnevnom „Petersberškom klimatskom dijalogu“, nazvanom tako po brdu Petersberg pored Bonna, gdje je održana i prva konferencija, preko video-veze je okupio sudionike iz 30 zemalja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.