Stanovnici sami pokušavaju spriječiti katastrofu, slamnatim cijevima kupe naftu

Svijet 09. kol 202015:02 > 15:09
Izvor: Jean Aurelio PRUDENCE / L'Express Maurice / AFP

Volonteri na Mauricijusu nastoje napraviti prolaze kojima bi se nafta što se izlijeva iz nasukanoga japanskog tankera Wakashio usmjerila što dalje od otoka, prenosi u nedjelju BBC.

Curenje nafte iz teretnog broda koji se 25. srpnja nasukao na koraljni greben blizu Mauricijusa izaziva ekološku katastrofu, ugrožava koralje, ribe i ostali morski život u Indijskom oceanu.

Aktivisti Greenpeacea upozorili su da će istjecanje nafte vjerojatno biti najgora ekološka kriza u povijesti Mauricijusa. Satelitske snimke prikazuju kako nafta istječe u kristalno plave vode oko broda. Dio nafte stigao je i do obale.

Mještani u nedjelju uz pomoć cijevi napravljenih od slame pokušavaju ‘pokupiti’ naftu i spriječiti njezino daljnje otjecanje u ocean. Neki su dobrovoljno angažirani na čišćenju plaža.

Vlada je u četvrtak objavila da nafta istječe iz pukotine na trupu broda za prijevoz rasutih tereta, a premijer Kumar Jugnauth proglasio je izvanredno stanje i zatražio međunarodnu pomoć.

“Potonuće Wakashia predstavlja opasnost za Mauricijus”, rekao je Jugnauth.

Handout / Satellite image ©2020 Maxar Technologies / AFP

Nagashiki Shipping Company, u čijem je vlasništvu teretni brod Wakashio kazali su da su i sami oko plovila pokušali postaviti zaštitu koja bi spriječila curenje nafte, no da im to nije uspjelo zbog lošeg vremena. Istodobno se dio goriva helikopterima nastoji prebaciti na drugo mjesto.

“Činimo sve što je moguće u suradnji s vlastima Mauricijusa i nadležnim japanskim organizacijama da ispumpamo naftu iz broda, očistimo naftnu mrlju i sigurno premjestimo brod”, priopćila je tvrtka.

Tanker je dug 299,5 i širok 50 metara i ima 20 članova posade. Plovi pod zastavom Paname, a vlasnik je tvrtka Okiyo Marine, podružnica Nagashiki Shippinga.

Vjeruje se da je brod prevozio oko 4000 tona goriva. Strahuje se da je u vode koje okružuju Mauricijus dosad iscurilo najmanje 1000 tona nafte. S broda su evakuirani svi članovi posade.

Mauricijus, poznat po djevičanskim plažama, popularan je među turistima od kojih je zemlja prošle godine zaradila 1,6 milijardi dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.