Bliži se početak škole i žene sve češće moraju birati – posao ili obitelj

Svijet 20. kol 202015:09 > 15:15
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Ovo je bila teška godina za roditelje u Sjedinjenim Američkim Državama ispunjena teškim odlukama. I ne postaje lakša i jednostavnija. S početkom školske godine veliki broj roditelja moraju birati hoće li ostati doma sa svojom djecom ili ići na posao.

Češće teret izbora pada na majke.

Prema najnovijem istraživanju, jedan od pet radno sposobnih odraslih osoba nezaposlen je upravo jer je covid-19 utjecao na mogućnost brige za djecu. A od onih koji ne rade tri puta je vjerojatnije da će žene ostati doma, piše CNN.

Izbor koji to nije

Nekoliko žena je kazalo kako ih je pandemija prisilila da promisle načine balansiranja radnog, tj. profesionalnog i privatnog života.

Kelly Bebout, majka koja živi u Kaliforniji, kazala je kako će kada školska godina počne moći uzeti dopust od 12 tjedana. Što će biti poslije ispunjeno je nesigurnošću.

“Očekujem da ću uskoro morati birati između moje obitelji i posla na kojem radim 10 godina, što zapravo i nije izbor,” kazala je za CNN. “To znači da ću biti nezaposlena prvi put u svom odraslom životu, ali obitelj mi je na pravom mjestu.”

VEZANE VIJESTI

Katie Simon iz savezne države Michigan također – otkako je pandemija počela – razmišlja o tome da da otkaz. “S poslodavcem sam se morala boriti da mi dopusti da radim od doma, budući da nemamo nikakvih opcija skrbi za dijete… Oni su predložili da uzmem neplaćeni bez obećanja da ću se moći vratiti na posao,” kazala je.

No ostanak doma i jedna plaća u kućanstvu manje je odluka koju mnogi ne mogu donijeti. Za samohrane roditelje, recimo, otkaz jednostavno nije opcija.

“Ne možemo ignorirati činjenicu da za veliki broj ljudi jednostavno ne može dati otkaz,” kazala je Heidi Shierholz, viša ekonomistica u Institutu za ekonomske politike.

Neki poslodavci mogu omogućiti rad od doma za radnike koji imaju djecu i čija djeca pohađaju online nastavu. No ni to nije opcija za mnoge koji moraju fizički biti prisutni na svojim poslovima, poput oni koji rade u području zdravstvene skrbi ili u trgovinama.

Epidemija poništila napredak prema rodnoj jednakosti

Od početka epidemije milijuni su izgubili posao. I iako se američko tržište rada oporavlja, kriza je više pogodila žene nego muškarce.

“Znamo da posao skrbi za obitelj više i češće pada na žene i kada je potreba za takvim tipom rada veća, potpuno je razumno pretpostaviti da će više toga pasti na žene,” kazala je Shierholz. “Žene će prije osjetiti pad u prihodima jer će raditi manje i na kraju češće odustati od posla”, dodala je. “Sve to povećava nejednakost.”

Krajem prošle godine žene i muškarci podjednako su bili zastupljeni u američkoj radnoj snazi. Žene su zapravo sačinjavale 50,04 posto radne snage i to prvi put nakon više od deset godina. Nakon pandemije tržište rada, a i žene, oporavljat će se još dugo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.