Tihanovska pomoć od Vijeća Europe: Moj narod sada trebaju pomoć

Svijet 08. ruj 202015:40 > 15:45
Izvor: SERGEI GAPON / AFP

Bjeloruska oporbena političarka u egzilu Svetlana Tihanovska pozvala je u utorak da se uvedu sankcije i izvrši međunarodni pritisak na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i dužnosnike koji sudjeluju u gušenju prodemokratskih prosvjeda.

„Moja zemlja, moja nacija, moj narod sada trebaju pomoć”, rekla je Tihanovska u govoru pred Vijećem Europe, tražeći pomoć za mirnu tranziciju vlasti u Bjelorusiji, bivšoj sovjetskoj republici koja je jedina veća europska zemlja koja nije članica Vijeća Europe.

„Trebamo međunarodni pritisak na taj režim, na tog čovjeka koji se očajnički drži za vlast”, rekla je tijekom videokonferencije. „Trebamo sankcije protiv pojedinaca koji izdaju i izvršavaju kriminalne naloge koji krše međunarodne norme i ljudska prava”.

VEZANE VIJESTI

U Bjelorusiji se svaki dan održavaju prosvjedi od prošlomjesečnih predsjedničkih izbora. Privedeno je najmanje 7000 prosvjednika. UN je zaprimio 450 izvješća o mučenju i drugim oblicima zlostavljanja prosvjednika u zatvoru.

„Oporbene čelnike drži se pod lažnim optužbama, zatrašuje, prijeti im se ili protjeruje iz zemlje”, rekla je. „Stotine ljudi zatvoreno je, silovano, pretučeno. To ne bi smjelo biti pravilo u Europi”.

Tihanovska (37) tvrdi da su predsjednički izbori 9. kolovoza bili namješteni kako bi Lukašenko ostao na vlasti. Pozvala je da se odmah pusti na slobodu sve političke zatvorenike.

Tihanovska je na izborima bila druga. Pobjegla je u Litvu nekoliko dana nakon izbora zbog pritiska vlasti i nasilnog gušenja prosvjeda.

Lukašenko (66) vodi Bjelorusiju više od četvrt stoljeća, ne dopuštajući otpor. Izborne vlasti objavile su da je pobijedio s više od 80 posto glasova.

#related-news_0

Europska unija ocijenila je da izbori nisu bili „ni slobodni ni pravedni” i osudila policijsko nasilje.

„Lukašenko nema nikakav legitimitet da bi bio predsjednik naše zemlje”, kazala je Tihanovska Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

„Poziv za promjenama”

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Rik Daems, rekao je kako izgleda da je Bjelorusija „prešla točku u kojoj se bjeloruski narod više ne boji zauzeti za svoja prava”.

„Po mojem mišljenju to nije oblik destabilizacije, ne, to je poziv za promjenama”, rekao je.

#related-news_0

Predstavnik bjeloruske vlade, Andrej Savinjk, viši član parlamenta, rekao je da policija opravdano postupa protiv nasilja koje su pokrenuli prosvjednici.

„Prvi put u povijesti naše zemlje, prosvjednici koriste molotovljeve koktele – koriste oružje, šipke, kamenje – kako bi napali policajce”, rekao je Savinjk, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora donjeg doma parlamenta.

Istaknuo je da prosvjednici imaju potporu izvana, posebice iz Poljske, te optužio da je upletena poljska vojska. Poljska to niječe.