Cipras i Varufakis se povlače ako ne prođe njihova opcija

Svijet 05. srp 201511:28 > 11:33
ALKIS KONSTANTINIDIS / REUTERS

Grčka u nedjelju odlučuje o svojoj budućnosti i sudbini prve vlade radikalne ljevice u EU, na referendumu koji će ujedno biti "da" ili "ne" sadašnjem funkcioniranju europskih institucija.

Gotovo 10 milijuna grčkih birača počelo je glasovati nakon što su birališta otvorena u 7 sati po lokalnom vremenu. Zadnja četiri objavljena ispitivanja mnijenja ne obećavaju pobjedu nikome. Tri ispitivanja daju prednost “da”, jedno “ne”, ali s prednošću od najviše 1,4 poena.

Malo prije deset sati, na referendum je izašao grčki premijer Aleksis Cipras. Kako javljaju grčki mediji, ukoliko njihova opcija ne pobijedi na referendumu Cipras i njegov ministar financija Janis Varoufakis odlučili su se povući s položaja.

Ako građani daju povjerenje europskim institucijama, Varoufakis je rekao da se odmah povlači sa svoje pozicije, no dodao je da bi ipak surađivao s onima koji ga naslijede.

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je nakon što je u nedjelju glasovao na referendumu da “nitko ne može zanemariti poruku odlučnosti nekog naroda da uzme sudbinu u svoje ruke”. 

“Pravda je na našoj strani. Moramo uspjeti”, rekao je Cipras.

Podsjetimo, do referenduma je došlo nakon pet mjeseci u konačnici neuspješnih pregovora između grčke vlade, koju je krajem siječnja formirala radikalna ljevica Sirize Aleksisa Ciprasa, i vjerovnika EU, MMF i ECB.

Oni su Grčkoj od 2010. godine odobrili 240 milijarda eura pomoći ili obećanja o posudbi ali ništa nisu isplatili unazad gotovo godinu dana jer vlada odbija zauzvrat pristati na reforme koje smatra socijalno prezahtjevim.

Nakon bezbroj neuspjeha u pregovorima, Cipras je usred noći 27. lipnja najavio referendum koji u nedjelju postavlja pitanje tim nerazumljivije što Grčka više nije pod nikakvim programom pomoći od 30. lipnja navečer.