Grčke banke ostaju zatvorene

Svijet 13. srp 201517:56 > 18:00
Podijeli:
Izvor: SAKIS MITROLIDIS / AFP

Europska središnja banka (ECB) u ponedjeljak je odlučila zadržati dosadašnji iznos programa hitnih kredita za likvidnost grčkih banaka, koje bi trebale ostati zatvorene idućih dana, kazali su odvojeno u ponedjeljak izvori u bankarskim krugovima.

Prema navodima upućenog neimenovanog izvora, upravno vijeće ECB-a zadržalo je u današnjoj telekonferenciji važeći plafon hitnog programa za likvidnost ELA za grčke banke na 89 milijardi eura.

ELA je ključan izvor financiranja za grčke banke koje su se našle pod pritiskom nakon što je prije nešto više od dva tjedna ECB također zadržao plafon na 89 milijardi eura a one su se suočile s masovnim povlačenjem depozita. Stoga je grčka vlada donijela odluku o privremenom zatvaranju banaka, ograničivši iznos koji grčki građani mogu povlačiti sa svojih računa na 60 eura dnevno a uvedene su i druge mjere kontrole prometa kapitala.

U ponedjeljak je neimenovani dužnosnik grčkog ministarstva financija izjavio da banke zasada ostaju zatvorene, ne želeći kazati kada bi mogle biti ponovo otvorene.

Obustava rada banaka bit će produljena, kazao je.

Kako doznaje Reuters iz dva izvora u tamošnjim bankama, Grčka će produljiti obustavu rada banaka, na snazi od 29. lipnja, za još dva dana.

“Cilj je ponovno otvoriti poslovnice u četvrtak”, kazao je jedan od bankara koji je želio ostati anoniman po završetku sastanka sa zamjenikom grčkog ministra financija.

Grčke će vlasti ponovno procjenjivati situaciju u srijedu, prenosi Reuters izjave neimenovanih izvora u bankama.

Službena Atena uspjela je s kreditorima postići dogovor nakon dugih sinoćnjih pregovora, no vlada sada mora u nekoliko dana “progurati” kroz parlament niz zakonskih prijedloga vezanih uz dogovorene reforme.