Zastrašujući prizori iz Tianjina, najmanje 50 poginulih

Svijet 12. kol 201521:01 > 13. kol 2015 17:07
REUTERS

Broj poginulih u dvjema snažnim eksplozijama koje su u srijedu kasno navečer potresle kinesku luku Tianjin porastao je na 50, a ozlijeđena je 701 osoba, od kojih su 71 u kritičnom stanju, prenose službeni kineski mediji.

Vlasti su izgubile i kontakt s 36 vatrogasaca koji su sudjelovali u gašenju požara izazvanih eksplozijama skladišta zapaljivih tvari u industrijskom dijelu luke na sjeveroistoku Kine.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS

Požari su u četvrtak još gorjeli u tom 15-milijunskom gradu a objavljene fotografije na internetskim stranicama kineskih medija pokazuju nekoliko uništenih zgrada, spaljena vozila kao i uništenu višekatnu garažu.

Prema lučkim vlastima promet u luci se odvija normalno.

Kineski predsjednik Xi Jinping zatražio je od lokalnih vlasti da hitno rade na saniranju stanja i zbrinjavanju ozlijeđenih.

Kineska državna televizija objavila je kako je do eksplozije došlo u skladištu eksploziva nešto prije ponoći i nastali udar protresao je zgrade nekoliko kilometara ukrug. Druga je eksplozija uslijedila oko 30 sekundi nakon prve, prenose državni mediji.

Prema državnoj novinskoj agenciji Xinhui prva ekspozija imala je snagu tri tone TNT-a a druga 21 tone TNT-a.

Video snimke pokazivale su požare koji su nadvisivali okolne stambene višekatnice te stanovnike i radnike, od kojih neki ozlijeđeni, kako bježe s mjesta nesreće.