SAD i Turska planiraju veliku akciju protiv Islamske države

Svijet 24. kol 201516:12 > 16:12
CNN

Turska i SAD uskoro će pokrenuti "sveobuhvatne" zračne akcije kako bi protjerale borce Islamske države iz područja na sjeveru Sirije, uz granicu s Turskom, rekao je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Detaljni razgovori Washingtona i Ankare o tom planu završeni su u nedjelju, a sudjelovati bi mogli i regionalni saveznici poput Saudijske Arabije, Katara i Jemena, kao i Velika Britanija i Francuska, rekao je.

“Tehnički razgovori završeni su jučer i uskoro ćemo početi tu sveobuhvatnu operaciju protiv Islamske države”, rekao je.

SAD i Turska planiraju pružiti zračnu potporu umjerenim sirijskim pobunjenicima kako bi istisnuli Islamsku državu iz područja uz granicu dugog oko 80 kilometara, kazali su dužnosnici upoznati s planom.

Američki zrakoplovi već su počeli zračne napade iz turskih baza pred tu akciju.

Kurdski borci (PYD) neće imati nikakvu ulogu u “sigurnoj zoni” koju se želi uspostaviti tom akcijom, istaknuo je Cavusoglu.

“Radije bismo da umjerene oporbene snage kontroliraju sigurnu zonu, bez Islamske države, na sjeveru Sirije, a ne PYD, osim ako radikalno ne promijene svoju politiku”, rekao je.

Ministar je također istaknuo da će se turske vojne operacije protiv meta PKK-a na sjeveru Iraka i u jugoistočnoj Turskoj nastaviti sve dok Kurdi ne polože oružje.