Ubijen vođa IS-a koji stoji iza otmice Tomislava Salopeka?

Vijesti 23. kol 201512:23 > 12:24
Tanjug/AP

Egipatske sigurnosne službe tvrde da su uspjele locirati i ubiti Abu al-Qassima, vođu Islamske države koji stoji iza otmice Tomislava Salopeka, javlja Conflict News.

Zasad nema službene potvrde da je al-Qassim doista ubijen. Informaciju su prenijeli i neki egipatski mediji.

Podsjetimo, Tomislav Salopek (30) iz Vrpolja kraj Slavonskog Broda otet je u glavnom egipatskom gradu Kairu 22. srpnja. U Egiptu je radio za francusku tvrtku Company General Geoscience. Taj je dan bio u automobilu s vozačem kojeg su otmičari izvukli iz vozila i ostavili na cesti, a mladog Hrvata oteli su i otišli. Drugi dan egipatske sigurnosne snage našle su automobil, osobne dokumente otetog Hrvata kao i dva mobitela. Nagađalo se da su ga oteli kriminalci, no u srijedu, 5. kolovoza potvrđeno je ono najgore – oteli su ga pripadnici Islamske države. ISIL je točno prije tjedan dana objavio video u kojem 30-godišnji Tomislav moli egipatske vlasti da oslobode zatvorene muslimanske žene ili će ga džihadisti ubiti u roku od 48 sati.

No, 48 sati nakon objave videa nisu se pojavile nikakve nove informacije pa se nagađalo da je ISIL produljio rok. Egipatski predsjednik Al Sisi govorio je kako ulažu sve napore da pronađu našeg državljanina, a u potrazi su čak poginula dvojica specijalca. Tjedan dana nakon objave snimke, objavili su da su ubili oca dvoje djece.