IS oteo Norvežanina i Kineza

Svijet 10. ruj 201507:13 > 07:16
Ilustracija

Norveški ministar vanjskih poslova Borge Brende hitno je u srijedu navečer napustio Beograd na poziv vlade u Oslu nakon što je Islamska država (IS) objavila da je otela i kao taoca drži jednog državljanina Norveške, priopćeno je noćas iz srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Islamska država (IS) potvrdila je u srijedu navečer da je za taoce uzele jednog Norvežanina i jednog Kineza, objavila je njihove fotografije u žutoj zatvorskoj odjeći i ponudila ih na prodaju. Vlada u Oslu potvrdila je kasno sinoć da je jedan državljanin Norveške otet u Siriji.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je žaljenje zbog talačke krize u kojoj su pripadnici Islamske države oteli norveškog državljanina, zbog čega je norveški šef diplomacije Borge Brende morao hitno prekinuti posjet Srbiji i vratiti se u Oslo.

“Dogodila se još jedna kriza, talačka kriza, tako da se, po nalogu norveške premijerke, norveški šef diplomacije poslije kratkog razgovora za vrijeme radne večere s ministrom iz Luxemborurga (Jeanom Asselbornom), hitno morao vratiti u Oslo. Noćas će s premijerkom imati tiskovnu konferenciju”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Dačićevu izjavu.

U priopćenju se ističe da je “Beograd danas bio čvorište diplomatskih aktivnosti” u regiji, te da je tema posjeta šefova diplomacije Luxemborurga i Norveške bila migrantska kriza.

“Izražavamo žaljenje zbog tog događaja. Riječ je o otmici norveškog državljanina od strane IS, a ta je kriza nametnula izvanrednu situaciju u Norveškoj i u norveškoj vladi”, rekao je Dačić.

Norveški ministar vanjskih poslova za četvrtak je imao zakazane odvojene susrete s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomacije Ivicom Dačićem, iz čijih je ureda kasno sinoć potvrđeno da su sastanci otkazani.

Ministar Brende i premijer Aleksandar Vučić, koji je u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u srijedu navečer razgovarali su telefonom, ali detalji razgovora nisu priopćeni.

Beograd je večeras izrazio “punu potporu i solidarnost norveškoj vladi, i obitelji otetog Norvežanina, s velikom željom da se sve riješi na najbolji način”.

Norveška je pojedinačno najveći donator Srbiji, a norveški je ministar u četvrtak trebao posjetiti migrante u Beogradu i prihvatnom centru u Kanjiži, te najaviti dodatnu pomoć vlade u Oslu Srbiji za rješavanje izbjegličke krize.

Norveška je u srijedu ponudila da će organizirati međunarodnu konferenciju donatora kako bi se pomoglo milijunima izbjeglih Sirijaca.