Tisuće tražile ostavku vlade zbog požara u noćnom klubu

Svijet 04. stu 201507:20 > 07:21
REUTERS/Inquam Photos/Octav Ganea

Oko 15.000 ljudi prosvjedovalo je u utorak navečer u Bukureštu tražeći ostavke socijal-demokratskog premijera Victora Ponte i ministra unutrašnjih poslova Gabriela Oprea nakon požara u petak u noćnom klubu u kojem su poginule 32 osobe.

“Ponta ostavka”, “Oprea ostavka”, “Ubojice”, vikali su okupljeni na trgu Victoria, sjeditu vlade u središtu glavnog grada. Neki su nosili rumunjsku zastavu s rupom, simbol narodne revolucije protiv režima diktatora Nicolae Ceausecua prije 25 godina.

Masa je izašla na ulice na poziv društvenih mreža i uputila se prema ministarstvu unutrašnjih poslova, a zatim prema parlamentu.

Pirotehnička predstava je izazvala požar u noćnom klubu u kojem je poginulo 26 osoba koje su došle na koncert. Među 200 ozlijeđenih, 6 je podleglo.

Noćni klub otvoren u bivšoj tvornici cipela u središtu Bukurešta nije imao potrebne dozvole za organiziranje koncerata, kao ni za pirotehničke predstave. Trojica vlasnika kluba su od utorka u pritvoru.

Jedan tridesetogodišnji prosvjednik je objasnio da su izašli na ulice u “znak solidarnosti za žrtvama požara u klubu Colectiv, u znak prosvjeda protiv vlade i protiv gradonačelnika 4. okruga u kojem se klub nalazi kao i protiv sustava koji dozvolio da se takva tragedija dogodi”.

Nakon tragedije se predsjednik Klaus Iohannis posebno oštrim izjavama zalagao za temeljne promjene u rumunjskom društvu.

Premijer Victor Ponta, optužen za korupciju, mjesecima je pod pritiskom, a predsjednik i oporba traže njegovu ostavku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.