Džihadisti u snimci: Mi smo ga srušili, a vi umrite u bijesu

Svijet 04. stu 201516:27 > 16:39
REUTERS/Stringer

Džihadisti Islamske države na Sinaju objavili su novu audio snimku, javlja Independent.

Na njoj se čuje glas čovjeka pod imenom Abu Osama al-Masri, koji ponavlja tvrdnje tvrdnje da su oni srušili ruski avion s 224 putnika i članova posade, a pozivaju i egipatske vlasti da dokažu suprotno ako mogu.

“Nemamo potrebu objašnjavati kako smo ga srušili. Uzmite ostatke zrakoplova, analizirajte crne kutije i recite nam koji su rezultati istrage. Dokažite da mi nismo srušili avion i objasnite zašto je pao. Nakon toga mi ćemo sve objasniti. Kada? Kada mi to odlučimo”, rekao je glas sa snimke koja je naslovljena sa  “Mi smo ga srušili, a vi umrite u bijesu”.

“Predsjedniče Putine, očekujte još napada. To vam je osveta za napade na ISIL u Siriji”, poručili su među ostalim džihadisti.

Podsjećamo, egipatski liječnik koji je pregledao tijela žrtava priopćio je kako priroda povreda koje su zadobili putnici u ruskom avionu srušenom na egipatskom poluotoku Sinaj, ukazuju na to da je do eksplozije došlo u letjelici, prije njenog pada.

Ruska kompanija Metrojet, čiji je avion pao u Egiptu, pri čemu je poginulo 224 putnika i članova posade, ranije je poručila da bi uzrok nesreće mogao biti “mehanički udar na avion”. Džihadistička skipina Wilayat Sinai, ISIS-u bliska organizacija, preuzela je odgovornost za nesreću ruskog aviona zbog, kako su naveli u videozapisu, napada ruske avijacije na položaje Islamske države u Siriji. Međutim, to je na početku odbačeno kao propaganda, jer početni nalazi istrage nisu upućivali da je zrakolov pogođen projektilom. Ipak, sve su jače sumnje da nije pao zbog kvara na avionu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.