Biden danas drži govor o stanju SAD-a. Počinje politička kampanja za 2024.?

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Američki predsjednik Joe Biden održat će u utorak govor o stanju nacije, tri mjeseca nakon što su republikanci preuzeli Zastupnički dom, što bi mogao biti neslužbeni početak kampanje za predsjedničke izbore 2024. godine.

Svoj drugi govor o stanju nacije, Joe Biden, održat će oko 21 sat po mjesnom vremenu (3 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu u srijedu). Prenosit će se uživo na najvećim televizijskim mrežama i putem interneta.

Zašto je govor važan?

Biden bi time mogao dobiti najveću televizijsku publiku godine. Prošle godine govor je na američkoj televiziji pratilo oko 38,2 milijuna ljudi, po podacima tvrtke Nielsen.

Biden će time moći utjecati na percepciju javnosti o gornjoj granici državnog duga, socijalnoj potrošnji, ruskom ratu u Ukrajini i drugim temama, s obzirom na to da u tjednima koji dolaze on namjerava objaviti da će se ponovno kandidirati za predsjednika.

To će biti i prilika da poveća potporu među demokratima, od kojih su neki zabrinuti zbog njegove dobi i drugih pitanja. Biden je u studenom napunio 80 godina i, bude li ponovno izabran, na početku drugog mandata imat će 82.

Što će reći?

Očekuje se da će Biden iskoristiti govor kao neslužbeni početak kampanje za predsjedničke izbore 2024. i iznijeti skup političkih prioriteta koji će možda dobiti potporu u Kongresu, a možda i neće.

Očekuje se da će se hvaliti gospodarskim napretkom nakon recesije izazvan pandemijom covida-19, isticati razlike u odnosu na prioritete nekih republikanskih protivnika i iznijeti teme oko kojih bi po njegovu mišljenju dvije glavne stranke u zemlji trebale biti jedinstvene.

Govor se priprema već tjednima i postoji puno nacrta koje su pripremili sam Biden, pisci njegovih govora i razni politički dužnosnici njegove administracije.

Prošle godine Biden je govor o stanju nacije održao nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu i fokusirao se uglavnom na objašnjavanje kako će SAD reagirati.

Tko će biti nazočan?

Predsjednik govor drži tijekom zajedničke sjednice oba doma Kongresa. Pozvani su svi članovi Senata koji kontroliraju demokrati i Zastupničkog doma koji kontroliraju republikanci. Nazočni će biti i članovi Bidenova kabineta, pripadnici oružanih snaga i Vrhovnog suda. Mogući su izgredi nazočnih.

Predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy u siječnju je formalno pozvao Bidena da održi govor. McCarthy će presjedati skupom u pratnji potpredsjednice Kamale Harris, predsjednice Senata.

Predsjednik na govor obično pozove i članove obitelji i druge goste koji sjede na balkonu. Njihova nazočnost može naglasiti teme koje iznese u govoru.

Članovi Kongresa također mogu pozvati goste.

Ove godine među njima će biti majka i očuh Tyrea Nicholsa, Afroamerikanca kojeg su nasmrt pretukli policajci iz Memphisa, a koje je pozvao zastupnik Steven Horsford, predsjednik Afroamerikanaca u Kongresu.

Demokratkinja iz Missourija Cori Bush rekla je da je pozvala Michaela Browna Sr., oca Michaela Browna, kojeg je 2014. ubio policajac iz Fergusona što je dovelo do nastanka pokreta Black Lives Matter.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Zastupničkog doma Michael McCaul, republikanac iz Texasa, rekao je da je pozvao Royu Rahmani, koja je obnašala dužnost prve afganistanske veleposlanice u SAD-u, kako bi poslao poruku ženama u Afganistanu da nisu zaboravljene, dok će predsjednica republikanaca u Zastupničkom domu Elise Stefanik dovesti Jeffreyja Smitha, šerifa iz države New York.

Tko su Bidenovi gosti?

Prva dama Jill Biden pozvala je veleposlanicu Ukrajine u SAD-u Oksanu Markarovu. Bijela kuća objavila je da je “to priznanje kontinuirane američke potpore Ukrajini gotovo godinu dana nakon što je Rusija izvela neizazvani napad“.

Bijela kuća pozvala je i Paula Pelosija, supruga bivše predsjednice Zastupničkog dom Nancy Pelosi. On je u listopadu bio žrtva napada u svojem domu u Kaliforniji.

Na popisu uzvanika su i slavne osobe kao što je Bono, pjevač irskog benda U2, koji je pozvan zbog svojeg rada u borbi protiv AIDS-a i siromaštva.

Bijela kuća je pozvala Brandona Tsayja, koji je razoružao napadača odgovornog za masovnu pucnjavu u Monterey Parku u Kaliforniji.

Među gostima su i Darlene Gaffney koja se oporavila od raka; Amanda Zurawski koja nije mogla obaviti pobačaj zbog zabrane pobačaja u Teksasu i Doug Griffin, kojemu je 20-godišnja kći umrla od predoziranja analgetikom fentanilom.

Tko će zamijeniti predsjednika u slučaju katastrofe?

Nazočan neće biti član Bidenova kabineta koji će biti zadužen da preuzme vladu u slučaju katastrofe u kojoj bi mogli stradati predsjednik i njegovi drugi nasljednici. Osoba će biti smještena na sigurnoj lokaciji. Još se ne zna tko će to biti.

Tko će iznijeti odgovor republikanaca?

Republikanci su izabrali guvernerku Arkansasa Sarah Huckabee Sanders, koja je bila predstavnica za medije Bijele kuće za vrijeme Donalda Trumpa. Taj govor obično slijedi ubrzo nakon što predsjednik održi svoj govor.