Francuska oslobodila britansku koćaricu koja je zaplijenjena prošli jedan

Svijet 02. stu 202109:54 0 komentara
Sameer Al-DOUMY / AFP

Francuska je oslobodila britansku koćaricu koju je zaplijenila prošli tjedan u francuskim vodama, objavila je u utorak Velika Britanija te pozdravila odluku francuskog predsjednika da odgodi uvođenje trgovinskih sankcija Britaniji zbog spora o ribolovu.

Spor oko prava na ribolov nakon brexita kulminirao je prošle srijede kada je Francuska zaplijenila britanski ribarski brod Cornelis Gert Jan u francuskim vodama blizu luke Le Havre.

Upitan o tom brodu, britanski ministar okoliša George Eustice je rekao: “Da. Saznao sam da je plovilo sada oslobođeno”.

Vlasnika broda nije bilo moguće odmah kontaktirati, navodi Reuters. Podaci o praćenju broda pokazuju da se plovilo nalazi u Le Havreu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u ponedjeljak rekao da odgađa trgovinske sankcije Britaniji kako bi pregovarači s obje strane mogli raditi na novim prijedlozima za smirivanje spora oko prava na ribolov nakon brexita.

“To je odluka Francuza da se povuku iz prijetnji koje su uputili”, rekao je Eustice za Sky. “Pozdravljamo to.”

Macron je u ponedjeljak rekao da će njegova vlada odgoditi uvođenje sankcija Britaniji u sporu oko ribolova do utorka u ponoć dok dvije strane ne razmotre nove prijedloge za rješenje spora.

Francuska tvrdi da Britanija ne poštuje dogovor o ribolovu u britanskim vodama nakon brexita i ranije je najavila da će od ponedjeljka u ponoć odgovoriti strožim kontrolama kamiona koji dolaze iz Britanije te da će zabraniti pristajanje britanskim koćaricama u francuskim lukama.

“Ovog poslijepodneva nastavljeni su razgovori na osnovi prijedloga koji sam iznio premijeru Johnsonu. Pregovori se moraju nastaviti”, rekao je Macron u ponedjeljak novinarima na rubu klimatske konferencije u Glasgowu.

“Vidjet ćemo gdje smo sutra na kraju dana, hoće li se stvari zaista promijeniti”, naglasio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!