Je li mozak iza moćne ruske obrane u Ukrajini u egzilu? Procurile nove fotografije

Svijet 21. ruj 202310:47 0 komentara
Not supplied / WillWest News / Profimedia

Prema nedavno objavljenim fotografijama koje su se proširile na društvenim mrežama, čini se da je ruski general Sergej Surovikin, poznat i kao general Armagedon, u Alžiru.

Surovikina se inače smatra glavnim mozgom koji stoji iza moćnih ruskih obrambenih linija i utvrda u Ukrajini. Ratni stručnjaci kažu da je možda dobio zadatak da nadgleda aktivnosti Wagnerovaca u Africi.

Arhitekt moćnih obrambenih ruskih linija jedno vrijeme bio je glavni zapovjednik operacija u Ukrajini, a nakon pobune plaćenika iz grupe Wagner, proširili su se navodi da je Surovikin uhićen, navodno zbog svojih veza s Wagnerovcima.

Nekoliko tjedana nije bilo poznato gdje se Surovikin nalazi, a onda su isplivale fotografije generala koji se konačno pojavio u javnosti. No, već tada se sumnjalo da je njegova vojna karijera završena, piše Insider.

No, prema nedavnim fotografijama koje su računi povezani s Rusijom podijelili na platformama društvenih medija, čini se da je Surovikin prošlog tjedna boravio negdje u Alžiru, primijetili su stručnjaci i promatrači. Alžir desetljećima održava bliske gospodarske i sigurnosne veze s Moskvom i glavni je kupac ruskog oružja.

“Surovikin je u egzilu – na neki način. A ipak nije. Alžir je glavni klijent za ruski izvoz, i ono što je ključno – ima stotine tenkova i opreme/rezervnih dijelova”, objavila je na X-u (ranije Twitteru) Dara Massicot, viša istraživačica politike koja se usredotočuje na ruska sigurnosna pitanja u think tank RAND Corporation sa sjedištem u Kaliforniji.

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), Surovikin je prethodno bio zadužen za vodeću ulogu unutar Zajednice neovisnih država (CIS), koju čine Rusija i nekoliko bivših sovjetskih država. Stručnjaci ISW-a primijetili su u analizi ranije ovog mjeseca da je taj potez “u skladu s prethodnim obrascima ruskog vojnog vodstva koji je premještao osramoćene i neučinkovite zapovjednike na periferne položaje daleko od Ukrajine, a da ih nije u potpunosti otpustio iz ruske vojske”.

Insider također navodi da postoji mogućnost da Surovikin također nadgleda Wagnerovce i njihove operacije u Africi.

Inače, general Armagedon se smatra glavnim čovjekom iza snažne ruske obrane u Ukrajini – koja je po njemu i dobila naziv Surovikinova linija koja se sastoji od glavne obrambene linije kojoj prethode minska polja i koja uključuje tri sloja prepreka i borbenih položaja: jarke koji sprječavaju napredovanje oklopnih vozila, niz zmajevih zuba te rovove pune ruskih vojnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.