Johnson&Johnson – cjepivo koje uskoro stiže u Europu i budi nadu

Svijet 09. ožu 202116:131 komentar
cjepivo, Johnson&Johnson, koronavirus, covid-19
Izvor: Michael Ciaglo/Getty Images/AFP

Cjepivo kompanije Johnson&Johnson je već odobreno u SAD-u. Jednostavno se skladišti te štiti od od brazilskog i južnoafričkog soja virusa. Uskoro bi trebalo biti odobreno i u Europskoj uniji.

Odluka Europske agencije za lijekove (EMA) očekuje se već ovog mjeseca. Tako će cjepivo Johnson&Johnson po svemu sudeći biti četvrto odobreno u Europskoj uniji, nakon cjepiva Pfizer/Biontech, Moderne i AstraZenece. Američka agencija za lijekove odobrila je Johnson&Johnson još krajem veljače, piše DW.

Nedoumicu pri odobravanju Johnson&Johnson cjepiva izazvale su brojke. Naime, u trećoj fazi ispitivanja je ovo cjepivo imalo efikasnost od 66 posto u sprječavanju umjerenih i teških oblika oboljenja covidom-19.

VEZANE VIJESTI

Razlog što je vrijednost manja nego kod prethodno odobrenih cjepiva su vjerojatno nove mutacije virusa, kojih nije bilo za vrijeme testiranja drugih cjepiva.

Kliničke studije pokazuju da je Johnson&Johnson cjepivo djelotvorno i protiv brazilskog i južnoafričkog soja virusa. U Velikoj Britaniji to cjepivo još nije korišteno pa se ne zna mnogo o njenoj efikasnosti protiv britanske varijante virusa.

Prednost ovog cjepiva

Cjepivo Johnson&Johnson ima jednu veliku prednost, daje se samo jedna doza i ponovno cijepljenje nije potrebno. Tako se može mnogo brže i mnogo više ljudi može zaštititi. Daljnja testiranja bi trebala razjasniti je li moguće povećati efikasnost primanjem dvije doze cjepiva, kao kod konkurenata.

Osim toga, prednost je i što se ovo cjepivo može transportirati i skladištiti na običnoj temperaturi hladnjaka, jer se za razliku od cjepiva kompanija Pfizer i Moderne radi o vektorskom cjepivu, koja se bazira na virusu. Po dizajnu, cjepivo Johnson i Johnson je slično AstraZeneci. Obje su fokusirane na spike protein na površini virusa koji potiče zaštitni imunološki odgovor.

Treća faza testiranja, u kojoj je sudjelovalo 44.000 osoba iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Južnoafričke Republike, pokazala je kako je cjepivo Johnson&Johnson kod starijih jednako efikasno kao i kod mladih. Upravo po tom pitanju je s cjepivom AstraZeneca bilo sumnji.

Što je najvažnije, nitko od cijepljenih nije umro, niti je morao u bolnicu.

Kritika Crkve

Johnson&Johnson ove godine planira proizvesti ukupno milijardu doza. One će se proizvoditi u SAD-u, Europi, Južnoafričkoj Republici i Indiji.

SAD su za milijardu dolara osigurale 100 milijuna doza, koje bi Johnson&Johnson trebao isporučiti u prvoj polovini godine. Također, imaju mogućnost dodatno naručiti još 200 milijuna doza. EU je osigurala do 400 milijuna doza.

Biskupska konferencija SAD-a pozvala je katolike da pri izboru cjepiva protiv korone, ako je moguće, izbjegavaju proizvod kompanije Johnson&Johnson. Zato što su u razvoju i proizvodnji tog cjepiva korištene stanice iz tkiva pobačenih fetusa. Slične poruke američki biskupi su slali u prosincu, u vezi s cjepivom AstraZeneca, piše Deutsche Welle.

S druge strana, na stranicama Hrvatskog katoličkog sveučilišta objavljeno je opširno objašnjenje u kojem se detaljno opisuje kako se ne radi o izravno dobivenim stanicama iz elektivnog pobačaja, već o povijesnoj liniji ljudskih fetalnih stanica.

“Na tome tragu i biskupske konferencije pojedinih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država, Engleske i Walesa te Slovačke, potaknule su vjernike u svojim zemljama da mirne savjesti prime cjepiva protiv covida-19 koja su im dostupna, kako bi se okončala aktualna pandemija koja ugrožava ljudske živote i opterećuje zdravstvene sustave i odvijanje redovitog života, uz istodobno ukazivanje na moralne dileme koje za sobom povlače cjepiva nekih proizvođač”, poručuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar