Kanada najavljuje više nafte, plina i uranija

Biznis 28. ožu 202211:23
nuklearna energija, nuklearna industrija, nuklearni reaktor
Unsplash / Ilustracija

Kanada bi mogla na tržište plasirati više nafte, plina i uranija kako bi pomogla u rješavanju globalne energetske krize i u obuzdavanju skoka cijena, rekao je ministar Jonathan Wilkinson.

Cijene energije snažno su porasle zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu, uključujući i američki embargo na rusku naftu, smanjenu opskrbu Europe ruskim plinom i isključenje Rusije iz sustava plaćanja SWIFT.

Mnoge zemlje, uključujući Kanadu, spremne su pomoći koliko god mogu kako bi se nadomjestila ruska nafta i plin, rekao je za BBC u nedjelju kanadski ministar prirodnih resursa.

Četvrti najveći svjetski proizvođač nafte obvezao povećati izvoz nafte za 200.000 barela, a ministar Wilkinson najavio je za BBC i dodatnih 100.000 barela prirodnog plina.

Kanada je tom najavom odgovorila na zahjeve saveznika na sastanku ministara energetike u Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA) u Parizu koja je najavila i ubrzani prijelaz na čiste izvore energije.

„Očekujemo da ćemo do kraja godine doći do 300.000 barela”, rekao je Wilkinson.

IEA procjenjuje da će sankcije Rusiji do kraja mjeseca s tržišta izbaciti tri milijuna barela dnevno.

Kanadski izvoz ograničen je kapacitetom cjevovoda, koji su trenutno iskorišteni u potpunosti, ali Wilkinson kaže da bi moguće rješenje bilo slanje energenata preko SAD-a.

vezane vijesti

“Spremni smo napraviti sve što je u našoj moći kako bi pojačali energetsku sigurnost i Sjeverne Amerike i Europe”, priopćila je najveća kanadska tvrtka za upravljanje cjevovodima Enbridge.

Veća opskrba iz Kanade tek će u ograničenoj mjeri poboljšati opskrbu jer će kanadski energenti vjerojatno ostati na sjevernoameričkom tržištu, rekla je analitičarka konzultantske tvrtke Rystad Energy Louise Dickson.

“Glavna su poprišta energetske krize Europa, zbog nedostatne opskrbe, i Azija, gdje je potražnja na pragu oporavka ako lockdown zbog (širenja) covida 19 ne uzme maha”, dodala je Dickson.

Kanadski ministar istaknuo je u razgovoru za BBC i da bi nuklearna energija u mnogim zemljama mogla riješiti problem nestabilne opskrbe strujom iz vjetroelektrana i fotonaponskih sustava.

Kanada je po njegovim riječima “apsolutno” spremna izvoziti više uranija.

Naši proizvođači uranija imaju višak proizvodnih kapaciteta i definitivno bi mogli povećati proizvodnju kako bi se nadoknadio manjak koji će izazvati izostanak opskrbe iz Rusije, rekao je Wilkinson.

Rusija igra ključnu ulogu u globalnoj industriji proizvodnje struje iz nuklearne energije, budući da proizvodi uranij i prerađuje ga kako bi bio spreman za upotrebu u nuklearnim elektranama, napominje BBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.