Može li NATO uopće zaštititi Finsku i Švedsku?

Svijet 15. svi 202214:24 > 14:244 komentara
Izvor: Robert ATANASOVSKI / AFP / ilustracija

Finska je na samim vratima NATO-a, a očekuje se i da će Švedska uskoro službeno potvrditi svoju odluku o ulasku u NATO.

U nastavku sve što trebate znati o njihovom pridruživanju NATO-u i kako ih je rat u Ukrajini gurnuo prema tome.

Zašto već nisu članice?

Dok su druge nordijske zemlje poput Norveške, Danske i Islanda bile originalne članice NATO-a, Švedska i Finska u savez nisu ušle zbog povijesnih i geopolitičkih razloga.

VEZANE VIJESTI

I Finska, koja je 1917. proglasila neovisnost od Rusije i Švedska su za vrijeme Hladnog rata zauzele neutralan stav odbivši savez sa SSSR-om i SAD-om. Za Finsku je to bilo posebno teško jer su s tadašnjim autoritativnim režimom dijelili golemu granicu. Kako bi održali mir, Finska je tu i tamo ugađala zahtjevima SSSR-a.

Obje države pristupile su EU-u 1995. godine te su politike uskladile sa zapadom, ali su i dalje obijale pristupiti NATO-u. I Finska i Švedska imale su svoje razloge za to. Za Finsku su oni bili više geopolitički. Prijetnja za Rusiju je opipljivija jer dijele granicu dugu 1335 kilometara.

“Finska je bila izložena zemlja, a mi smo bili zaštićena zemlja”, rekao je švedski premijer Carl Bildt za CNN. Naime, iako su samostalna država, geografski je Švedska u istom strateškom okruženju kao i njezini liberalni demokratski susjedi. Finska i Švedska bliski su partneri već desetljećima, a Stockholm je odluku o nepridruživanju NATO-u gledao kao pomoć pri održavanju mira u Helsinkiju. Ipak, Švedska će sada vjerojatno slijediti Finsku.

Od čega se sastoji članstvo u NATO-u?

Razlog zašto se većina zemalja pridružila NATO-u je članak 5. Naime, u njemu stoji da će se napad na jednu zemlju članicu smatrati napadom na sve.

Poanta članka 5 bila je odvraćanje SSSR-a od napada na demokratske zemlje koje nisu imale dovoljno vojne snage. Članak 5 garantira da će cijeli savez, uključujući i golemu američku vojsku, koristiti svoje vojske kako bi zaštitili članice ako ih netko napadne.

Bildt je rekao kako ne vidi da će ijedna zemlja graditi nove vojne baze nakon pristupa NATO-u. Rekao je kako bi pridruživanje NATO-u prije donijelo više zajedničkih vojnih vježbi i planiranja među zemljama članicama.Švedske i finske vojne snage također bi sudjelovale u NATO operacijama diljem svijeta.

Zašto Rusija prezire NATO?

Vladimir Putin na NATO gleda kao na oružje upereno u Rusiju, unatoč činjenici da su se većinu postsovjetskih godina fokusirali na probleme poput terorizma i na očuvanje mira.

Prije nego što je izvršio agresiju na Ukrajinu, Putin je jasno dao do znanja da vjeruje da se NATO previše približio Rusiji i da bi se trebao vratiti na granice iz 1990. godine prije nego što se neke zemlje susjede Rusije pridružile NATO-u.

Želja Ukrajine za ulazak u NATO kao i njihovo partnerstvo s NATO-om Putinu izgleda kao korak ka potpunom članstvu u tom savezu, i upravo to Putin koristi kao jedno od opravdanja za invaziju.

Ironija svega toga je što je invazija NATO-u dala potpuno novi smisao.

“Članak 5 je ponovno u igri i ljudi razumiju da trebamo NATO zbog potnecijalne ruske prijetnje”, kaže Stubb za CNN.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar