Evo koje aplikacije prikupljaju najviše osobnih podataka

Tehnologija 01. stu 202012:27 > 12:30
Izvor: ERIC BARADAT / AFP

Naši podaci su na dohvat ruke kada koristimo razne aplikacije na našim telefonima. Programi poput Facebooka, Twittera, YouTubea i drugih bave se prodajom oglasa – a naši podaci olakšavaju im utvrđivanje njihovih ciljeva.

VEZANE VIJESTI

Razne aplikacije prikupljaju razne podatke o nama. Kada pristanemo na uvjete bilo koje aplikacije ili web stranice, dajemo im dozvolu da prikupljaju naše podatke kako bi mi mogli koristiti njihove usluge. Tvrtka Clario koja se bavi cyber sigurnošću navodi da najviše podatka prikupljaju one aplikacije u kojima je korisnik u fokusu. Dakle, ako imate prilagođeni profil na nekoj aplikaciji, ona prikuplja vaše osobne podatke.

Facebook, Instagram i dvije aplikacije za spojeve su apsolutni prvaci u tome, pokazuju rezultati istraživanja tvrtke Clario. Ovo je popis 10 aplikacija koje prikupljaju najviše podataka:

Facebook: 70% prikupljenih osobnih podataka
Instagram: 58.82% prikupljenih osobnih podataka
Tinder: 55.88% prikupljenih osobnih podataka
Grindr: 52.94% prikupljenih osobnih podataka
Uber: 52.94% prikupljenih osobnih podataka
Strava: 41.18% prikupljenih osobnih podataka
Tesco: 38.24% prikupljenih osobnih podataka
Spotify: 35.29% prikupljenih osobnih podataka
MyFitnessPal: 35.29% prikupljenih osobnih podataka
Jet2: 35.29% prikupljenih osobnih podataka

Dakle, društvena mreža Facebook prikuplja najviše osobnih podataka, a slijedi ga Instagram. Tinder i Grindr su aplikacije za spojeve koje prikupljaju podatke popu imena i prezimena, adrese elektroničke pošte, podatke za kontakt, pa čak i imate li kućnog ljubimca.

#related-news_0

Ako pak ne želite dijeliti toliko osobnih podataka na ovim aplikacijama, u postavkama svojih uređaja možete provjeriti dozvole i dopuštenja, odnosno onemogućiti pristup određenim aplikacijama. Na vama je odluka koliko osobnih podataka želite podijeliti, piše Komando.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.