Na Androidu možete spasiti izbrisane SMS poruke – znamo i kako

Tehnologija 28. stu 202008:30 > 08:49
Izvor: Pixabay

Gubitak bilo koje vrste važnih podataka na Androidu nije baš najugodnije iskustvo, pogotovo ako znate da je te podatke teško vratiti. Ovo pravilo, naravno, vrijedi za SMS poruke koje, podsjećamo, ne idu u 'smeće' već se brišu s uređaja. No kao i kod većine stvari, postoji rješenje.

Tportal napominje da ovom metodom ne možete spasiti sve – štoviše, postoji šansa da nećete moći spasiti ništa.

Kako spasiti izbrisani SMS na Androidu

SMS poruke se u pravilu ne brišu odmah, što znači da imate šansu vratiti ih. U najgorem ćete slučaju, doduše, morati koristiti softver za spašavanje podataka kako biste pronašli izbrisane poruke sve dok ih nisu prebrisali novi podaci. Evo što trebate napraviti.

VEZANE VIJESTI

1. Čim shvatite da je poruka izbrisana, prestanite koristiti telefon zato jer bilo koji postupak na uređaju mogao bi prebrisati ili korumpirati sadržaj SMS-a. Drugim riječima, prebacite telefon na mod za zrakoplove.

2. Za najbolje rezultate ugasite telefon.

3. Instalirajte i pokrenite program za spašavanje podataka i provjerite možete li spasiti poruku. Postoji dosta velik broj programa koji rade ovaj posao, no Android Data Recovery je najpoznatiji i najpouzdaniji. Riječ je, doduše, o iznimno skupoj aplikaciji koja se mora instalirati na računalo i povezati sa smartfonom. Aplikacije koje spašavaju podatke na samom telefonu bez korištenja računala imaju manju šansu spasiti podatke zato jer mogu prebrisati podatke koje pokušavate spasiti.

Kako spasiti izbrisane poruke pomoću Googleovog backupa

Velik broj Android uređaja konfiguriran je da automatski pohranjuje sigurnosnu kopiju na Google Drive. Ako vaš smartfon automatski radi Google backup, možda ćete moći spasiti izbrisane poruke.

Nažalost, čak i ako ste napravili sigurnosnu kopiju prije brisanja teksutalne poruke, vodite da je ovo krajnji potez – trebat ćete vratiti telefon na tvorničke postavke i onda na njega vratiti cijelu sigurnosnu kopiju. Procedura je jednako duga koliko zvuči i može rezultirati gubitnkom podataka koji su nastali nakon snimanja sigurnosne kopije.

#related-news_0

1. Pokrenite Google Drive na smartfonu.

2. Pritisnite na tri vodoravne crtice u gornjem desnom dijelu ekrana te u izborniku birajte stavku ‘Backups’.

3. Ako vidite dio pod imenom ‘Ovaj uređaj’ pritisnite na sigurnosnu kopiju.

4. Na stranici ‘details’ pronađite dio na kojem piše SMS i provjerite datum zadnjeg backupa. Ako je datum raniji od dana kad ste izbrisali poruku, opcija resetiranja telefona dolazi u obzir. Ako niste, poruku ne možete spasiti.

Postoji li još neki način?

Ako niste spremni investirati oko 50 eura u softver koji možda neće spasiti vaše podatke ili niste ažurni pa ne pohranjujete telefon na Google Drive, postoji još par opcija. Niti jedna nije idealna, no mogle bi pomoći.

Kontaktirajte osobu kojoj ste poslali poruku. On ili ona možda ima spremljenu poruku koju vam može proslijediti.

Provjerite druge apliakcije koje su automatski pohranile dio poruke. Primjerice, poruke i videe koji su se automatski spremili na vaš uređaj. Ako ste bili pozvani na sastanak, informacije koje trebate možda su već pohranjene u kalendaru, objašnjava Business Insider.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.