Sastanak Oreškovića i Cerara: Ključ za izbjegličku krizu

Vijesti 29. sij 201617:30 > 17:35
Vlada RH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković danas se neformalno susreo s predsjednikom Vlade Republike Slovenije u Ljubljani. Ovo je bio prvi susret premijera dviju država nakon što je prošloga petka Tihomir Orešković postao predsjednikom hrvatske Vlade.

Tijekom neformalne i otvorene razmjene mišljenja, oba su predsjednika Vlada podcrtala važnost dobre suradnje dviju susjednih zemalja. Predsjednici Vlada razgovarali su o jačanjima bilateralnih odnosa u više područja te o iznalaženju zajedničkih rješenja za još snažniji razvoj gospodarskih odnosa.

Jedna od središnjih tema razgovora bila je migracijska kriza, važno pitanje u ovom trenutku u Europi. Predsjednici Vlada suglasni su da je potrebna bolja suradnja dviju zemalja kad je riječ o izbjegličkoj krizi.

Podijelili su zabrinutost zbog odsutnosti djelotvornog zajedničkog europskog odgovora na nju te zbog činjenice da bi zadnje promjene politika u nekim odredišnim zemljama mogle rezultirati povećanim bilateralnim napetostima te, posljedično, destabilizacijom Zapadnog Balkana.

U tom je smislu premijer Orešković podržao inicijativu premijera Cerara sadržanu u pismu koje je prošlog tjedna uputio kolegama, da se žurno zaustavi priljev migranata na zapadnobalkanskoj ruti tako da se Grčkoj pomogne u rješavanju tog problema te Makedoniji da pojača kontrolu svoje južne granice.

Predsjednici Vlada usuglasili su se o uskoj suradnji na implementaciji inicijative na terenu, kao i u svjetlu predstojećeg sastanka Europskoga vijeća u veljači.