N1 na 1: Alessandro Penso nagrađivani talijanski fotograf

Vijesti 07. tra 201612:48 > 11. tra 2016 22:01
Promo

Zašto mediji i političari dehumaniziraju izbjeglice? Koliki je značaj fotografije u najvećoj izbjegličkoj krizi nakon Drugog svjetskog rata. U intervjuu za N1 govorio je Alessandro Penso, nagrađivani talijanski fotograf.

Njegove fotografije objavljene su u brojnim svjetskim medijima, uključujući The Guardian, The New York Times, Businessweek, Time Magazine, The International Herald Tribune, Die Stern, Human Rights Watch, L’Espresso, Internazionale, D di Repubblica, Vanity Fair Italia, El Periodico, Le journal de la photographie, Enet i Ekathimerini.

Dobitnik je brojnih svjetskih nagrada – od kojih su najznačajnije – General News of World Press Photo i Magnum Foundation Emergency Fund, Burn Emerging Photographer Fund, te Photo Story of The Year – Time Magazine.

Duboko posvećen društvenim pitanjima, posljednih nekoliko godina najviše se bavio problemom migracije na Mediteranu. Radio je fotoreportaže o prihvatilištima u Malti, o situaciji migrantskih radnika u poljoprivrednom sektoru na jugu Italije i o mladim ljudima koji su se našli u bezizlaznoj situaciji u Grčkoj. Mjesecima je fotoaparatom pratio krizna žarišta izbjegličkog puta od Italije, grčkih otoka, Bugarske, Makedonije, Srbije i Hrvatske.

Motiviran željom da podigne svijest o situaciji nepravde na europskim marginama, Alessandro Penso radi na projektima za Liječnike bez granica, UNHCR i druge humanitarne organizacije.

Godine 2012. svjedočio je brutalnom napadu na skupinu migranata u Korintu. To iskustvo ga je dalje motiviralo da nastavi s radom na tom pitanju, također i u nastojanju da podigne svijest o ksenofobiji i pomogne u borbi protiv nje i rasnog nasilja. Nada se da će njegov rad pomoći i u borbi protiv dehumanizacije i stereotipiziranja migranata, do kojih može doći u javnim diskusijama, katkada i za političku dobit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.